Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Muzikale kunstinstallatie over politiek gevangenen in het Vrijheidsmuseum. - NLMagazine/Groesbeek, Kunst & Cultuur - Twee weken na de moord op Aleksej Navalny werd één van de cellen in de Koepel van Haarlem gevuld met een bijzondere muzikale kunstinstallatie.

Met deze presentatie van tekeningen, animatie én muziek vragen kunstenaar Christel Bouwmeester en de band Bender aandacht voor het lot van (anonieme) burgers, advocaten, journalisten en schrijvers die zich geweldloos verzetten tegen autoritaire en dictatoriale regimes, overal in de wereld. Op zaterdag 14 december wordt de expositie geopend in het Vrijheidsmuseum.

Aleksej Navalny was één van de bekendste oppositieleden van Rusland. Nadat hij in 2020 een vergiftigingspoging overleefde, werd hij bij terugkeer in Rusland opgepakt en in verschillende processen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Op 16 februari 2024 overleed hij in gevangenschap. Zijn verhaal is beroemd, maar wereldwijd zijn er nog talloze andere politiek gevangenen. Vaak krijgen zij geen (eerlijk) proces en krijgen ze te maken met erbarmelijke omstandigheden, isolatie en zelfs marteling of moord.

De presentatie van Bouwmeester en Bender staat stil bij Navalny, maar ook bij de talloze andere politieke gevangenen wereldwijd. In het kunstproject ‘De wereld is je niet vergeten, vriend’ komen poëzie, muziek, beeldende kunst en animatie samen.  Benders lied stelt de vraag of de wereld deze mensen niet voortdurend aan het vergeten is. Christel Bouwmeester versterkt deze boodschap met haar beelden, waarin je door de sobere achtergronden en decors nog meer wordt meegenomen in het verhaal.

Bender toert sinds 2010 door het land met Nederlandstalige liederen. Met een authentiek geluid en herkenbare teksten zet de band een eigen identiteit neer waar je niet omheen kunt. Christel heeft een eigen handschrift dat vluchtig en los is. Door met wateroplosbare materialen te werken, speelt ze met het materiaal en laat ze zich verrassen door wat er gebeurt.

Tijdens de opening op zaterdagmiddag 14 december spreken Reza Sardari en Parisa Akbarzadeh Poladi. Reza Sardari is jurist en onderzoeksjournalist en vluchtte in 2012 vanuit Iran naar Nederland. Hij schreef een reeks verhalen over Iraanse politiek gevangenen. Als jurist is hij gespecialiseerd in mensenrechten. Ook hier publiceerde hij over. Zijn partner, Parisa Akbarzadeh Poladi, gebruikt beelden (fotografie en tekeningen) om onrechtvaardigheden aan de kaak te stellen. Zowel Reza als Parisa zijn aangesloten bij RFG Media, een organisatie voor en door gevluchte journalisten.

De muzikale kunstinstallatie is in het Vrijheidsmuseum te zien in het Nederlands en Engels. Het openingsprogramma op zaterdag 14 december begint om 14:00 en duurt tot 16:00. Naderhand blijft het museum tot 17:00 geopend en is het mogelijk om in het museumcafé na te praten. Gezien de beperkte plaatsen wordt aangeraden te reserveren via 024-3974404 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Toegang tot het evenement is deze dag inbegrepen in de entreeprijs. De Museumkaart is geldig.

Meer informatie

Datum : 14-12-2024  
Locatie : Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek  
Reserveren of informatie: via 024-3974404 of per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Persportaal

Quote

Uitgaan nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching