Met Janny van der Heijden, een toetjesmarkt, tekenwedstrijd en meer! - NLMagazine/Den Haag, Kunst, Cultuur, lekkere toetjes, eten, culinair - Vanaf 23 november dompel je je in Kunstmuseum Den Haag onder in de zoete wereld van het dessert. Het openingsweekend van de tentoonstelling
Grand Dessert – de geschiedenis van het toetje wordt een groot feest met allerlei activiteiten.
Op zaterdag 23 en zondag 24 november verzorgt gastconservator, auteur en tv-persoonlijkheid Janny van der Heijden korte introducties, leerlingen van ROC Mondriaan en verschillende Haagse bakkers verkopen op de Dessert Fair heerlijke toetjes uit de hele wereld en je kunt ontdekken dat je proeft met je neus. Ook zijn er lezingen van de Britse food historian Ivan Day, die speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. Het is bovendien een leuk uitje met het hele gezin, want kinderen kunnen tekenen, knutselen en zich vermaken in de speciale kindermuseumzaal.
Dessert Fair
Studenten van ROC Mondriaan Horeca en Facilitaire dienstverlening zijn er al maanden mee bezig: ze lieten zich inspireren door deze tentoonstelling en hebben heerlijke toetjes ontwikkeld. Tijdens de Dessert Fair in de Tuinzaal van het Kunstmuseum presenteren ze hun signature dessert aan het publiek. Hun toetjes worden zaterdag bovendien beoordeeld door een jury, waarna Janny van der Heijden op zondagmiddag de winnaar bekend zal maken.
Naast de toetjes van deze jonge talenten is er op de Dessert Fair nog veel meer lekkers te verkrijgen. Cake Researcher Jie Li, Zayn El Amier, Jammici Cannoli, Petit by Sam (glutenvrij en vegan), Cateringmeesters en een talentvolle thuisbakker verkopen de lekkerste zoete lekkernijen. Met een strippenkaart van € 7,50 kunnen bezoekers drie toetjes uitproberen.
Inleiding, lezing & flitstour
Op verschillende tijdstippen verzorgt Janny van der Heijden zowel op zaterdag als op zondag een korte introductie. Daarna vergeet je nooit meer dat een toetje veel meer is dan een heerlijke afsluiting van een maaltijd. Je kunt er eindeloos veel verhalen over vertellen. Over rijkdom en armoede, over verleiding en misleiding, overheersing en onderdrukking. Maar vooral ook over de liefde voor zoet.
Conservator en geurwetenschapper Caro Verbeek laat bezoekers ervaren dat je proeven vooral doet met je neus. In de tentoonstelling staan geurflessen waar je de lekkerste toetjes kunt ruiken. Van appeltaart tot spekkoek, van Perzisch ijs tot baklava, van sacher torte tot het Afghaanse dessert Sheeryakh en meer!
Ivan Day is wereldwijd een fenomeen als het gaat over de geschiedenis van ons voedsel. De Britse food historian komt tijdens het openingsweekend van Grand Dessert speciaal naar Nederland om over drie thema’s een lezing te geven. Over ijs, historische desserttafels, en gelei en pudding.
Voor het hele gezin
Wie een bezoek brengt aan Grand Dessert, zal deze museumervaring niet snel vergeten. Het is bij uitstek een tentoonstelling om met het hele gezin te beleven. Zalen vol zoete kleuren, kunstwerken als toetjes van glas of een enorme opblaasbare pudding, een speciale kindermuseumzaal, bijzondere geuren: het is aansprekend voor jong en oud. Tijdens het openingsweekend kunnen kinderen bovendien meedoen aan een tekenwedstrijd en snoephuisjes maken in het Open Familieatelier.
Lezingen & filmvertoningen vanaf december
Ook na het openingsweekend zijn er verschillende activiteiten. Elke laatste zondag van de maand verzorgt Janny van der Heijden een lezing. Daarnaast heeft ze vier films geselecteerd die op diezelfde dagen wordt vertoond en Janny zal telkens een korte lezing verzorgen bij de film van haar keuze.
Verder zijn er talks van Natasja Sadi, die prachtige suikerbloemen maakt, en TV-chef Danny Jansen die een voorliefde heeft voor historische kookboeken en recepten. Enzo Pérès Labourdette geeft een lezing over vegan desserts, Regula Ysewijn deelt al haar kennis over pudding en Nadia Zerouali zal uitgebreid vertellen over culinaire diversiteit.
Kijk voor meer informatie, data, tijden en tickets op kunstmuseum.nl
Grand Dessert – De geschiedenis van het toetje is te zien van 23 november 2024 tot en met 6 april 2025.