25
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Bas van Vugt - NLMagazine/Innovaties, fraaie ideeën, waterbesparing - Tijdens de droogte van de afgelopen zomers had ik een emmer op het aanrecht staan waar ik al het water in opving waar geen zeep bij zat. Water van groenten of appeltje wassen- theepot omspoelen- eieren koud spoelen enz. enz.

Zodra de emmer vol zit, dan giet ik het bij de planten in de tuin. Steeds opnieuw stond ik versteld van hoeveel water dit per dag oplevert. Zonder dat we het beseffen verspillen we vele liters water.

De gemmer

Nu is een emmer op het aanrecht natuurlijk niet echt een fraaie blikvanger en is ook niet altijd handig om die ‘even leeg te gooien’. Daarom heb ik ‘De Gemmer’ bedacht. De Gemmer is een combinatie van een gieter en een rechthoekige emmer voorzien van een schenktuit. Op de Gemmer kun je ook nog eens een logo afdrukken of afbeeldingen plaatsen die met water hebben te maken.

Diverse mensen in mijn omgeving zijn deze zomer begonnen met het op deze manier sparen c.q. verzamelen van water. Natuurlijk is het onze intentie om dit nieuwe idee onder de aandacht te brengen van een groot publiek dat net als ons inziet hoe belangrijk het is om niet zo maar even al het water dat je onder andere in de keuken gebruikt, door de gootsteen spoelt maar dat water op deze manier ook kan worden hergebruikt.

Besparing van water

Als je in de drie/vier zomermaanden 15 a 20 liter water per dag opvangt en 10.000 mensen doen dat, dan wordt er 18 miljoen liter water bespaard. De gemmer is dus ideaal om mensen bewust te maken van de waterschaarste zeker ook omdat het zuiveren van water steeds moeilijker wordt. Bovendien bespaar je met de gemmer behoorlijk wat geld.

Hoe kom je aan de gemmer

Het is natuurlijk een optie dat de gemmer alleen maar in een winkel kan worden aangeschaft, maar ik ben van mening dat samenwerking met instanties als bijvoorbeeld het KWF (je doneert bv € 20,00 en krijgt de gemmer cadeau), Waternet of de postcodeloterij, veel meer zoden aan de dijk zet. Dat er interesse is in de gemmer staat buiten kijf. Een fabrikant van gerecycled/circulair plastic heeft reeds een offerte opgesteld- en is er al een prototype ontwikkeld en ook een reclamebureau heeft reeds haar medewerking toegezegd.

Voor meer informatie, raadpleeg Bas van Vugt te Haarlem. Mob.: 06-12425027

Quote

Uitgaan nu.nl

25 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching