Door Jos de Jong - NLMagazine, Energie, kernenergie, windmolens – Het is merkwaardig dat Big Tech-bedrijven zich hebben uitgesproken voor windenergie. Plotseling echter is het enthousiasme voor deze vorm van energie verminderd en propageert men nu ineens het gebruik van kernenergie vanwege economische, technische en strategische overwegingen. Enig idee waarom?
Er is een aantal zaken dat aan deze verandering ten grondslag ligt. Plotseling heeft men fiducie in kernenergie, terwijl men dat jaren achtereen heeft verguisd. Het is een vreemde ommekeer, die plots is gebaseerd op betrouwbaarheid, stabiliteit, een beter milieu en meer van dit soort zaken waar men in het verleden nooit naar heeft omgekeken; sterker nog, kernenergie was ‘giga-gevaarlijk’.
Nu claimt men dat dat niet meer het geval is. Uiteraard is er in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar het opnieuw implementeren van kernenergie en is de wetenschappelijke kennis hieromtrent drastisch gewijzigd. Men claimt nu meer te weten dan voorheen op basis waarvan kernenergie opnieuw kan worden geïntroduceerd.
Olieverbruik, ca 40 liter per dag
Inmiddels is algemeen bekend dat windmolens zo’n 40 liter olie per dag gebruiken voor een optimale productie van windenergie. 40 liter per dag (ca 1200 liter per maand ofwel ca. 14.000 liter per jaar) is m.i. schrikbarend veel, zeker als je dit bekijkt van een milieutechnisch standpunt. 14.000 liter maal duizenden windmolens betekent dus een gigantische kostenpost. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor de bouw van al die molens, het intensieve onderhoud en de schade die deze molens veroorzaken voor het milieu.
Jesse Klaver
Herinnert u zich nog Jesse Klaver van Groen Links die al weer de nodige jaren geleden op alle voorpagina’s van de dagbladen stond met een foto hevig grijnzend wijzend op het sluiten van de laatste kernenergiecentrale? Raar eigenlijk dat diezelfde man enige jaren later in wederom in dezelfde bladen met foto en al opnieuw prijkt op de voorpagina trots wijzend naar de eerste waarschijnlijk opnieuw te openen kerncentrale.
Maar goed, we gaan even verder om te zien wat de verbeterde mogelijkheden zouden kunnen zijn voor kernenergie in tegenstelling tot de voorheen zo expliciet uitgesproken voordelen van windenergie.
Het lijkt mij zinvol om hieronder nog eens aandacht te besteden aan alle voor- en nadelen van windenergie vs kernenergie.
Betrouwbaarheid en stabiliteit van energievoorziening
- Windenergie is afhankelijk van weersomstandigheden, waardoor de productie fluctueert. Dit zorgt
voor problemen met de stabiliteit van de energievoorziening. Techbedrijven, zoals Google, Amazon
en Microsoft, hebben echter behoefte aan een constante, betrouwbare energiebron om hun enorme
datacenters te laten draaien.
- Kernenergie biedt een stabiele en continue energieproductie. Het kan 24/7 stroom genereren zonder
onderbrekingen die vaak gepaard gaan bij ‘nieuwe’ energiebronnen zoals wind- en zonne-
energie.
Kernenergie als koolstofvrije energiebron
- Big Tech bedrijven hebben zich vaak vastgelegd op het behalen van koolstofneutraliteit of het
streven naar een zero carbon footprint. Kernenergie is een koolstofarme energiebron, die dezelfde
voordelen biedt als wind- en zonne-energie mbt bijvoorbeeld broeikasgasuitstoot, maar met minder
ruimte en stabielere energie-output.
- Terwijl windenergie een belangrijke rol speelt in de transitie naar groene energie, biedt kernenergie
een krachtig alternatief dat beter aansluit op de energiebehoeften van de technologie-
industrie.
Technologische vooruitgang in kernenergie
-
Kleinschalige modulaire reactoren (Small Modular Reactors, SMR's), zijn nieuwe technologische ontwikkelingen die kernenergie aantrekkelijker maken voor bedrijven. Deze reactoren zijn kleiner, veiliger en kunnen op maat worden gemaakt voor lokale energiebehoeften. Men claimt dat deze een veelbelovend alternatief zijn voor traditionele kerncentrales, maar vereisen echter wel grote investeringen en veel tijd om te bouwen.
-
Grote technologiebedrijven hebben de financiële middelen en technische expertise om te investeren in deze nieuwe technologieën en kunnen hun infrastructuur daaraan aanpassen.
4. Ruimtelijke beperkingen van windenergie
-
Windturbines vereisen grote hoeveelheden land (offshore-ruimte) en kunnen een beperking vormen naarmate de vraag naar windenergie toeneemt. Dit geldt met name in dichtbevolkte gebieden en in gebieden waar men ‘prat gaat op behoud van de natuur’.
-
Kernenergie-installaties daarentegen vergen aanzienlijk minder ruimte voor een vergelijkbare energieproductie, wat aantrekkelijk is voor locaties waar ruimte een belangrijke factor is.
5. Economische overwegingen en schaalbaarheid
-
Terwijl de kosten van windenergieproductie de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gedaald, iser wel degelijk sprake van giga-kosten voor onder andere onderhoud (denk aan die 14.000 liter olie) en de opslag van de opgewekte energie waarbij we natuurlijk ook alle toekomstige ellende onder ogen moeten zijn voor niet recyclebare batterijen. Dit geldt vooral wanneer windparken op afgelegen locaties worden gebouwd.
-
Kernenergie heeft hogere initiële kosten, maar wanneer technologie zoals SMR’s wordt opgeschaald, kunnen de kosten per megawattuur dalen en biedt kernenergie meer mogelijkheden op lange termijn.
6. Invloed op energiebeleid en reputatie
-
Grote techbedrijven willen niet alleen hun eigen CO2-uitstoot verminderen, maar ook invloed uitoefenen op bredere energiebeleid-discussies. Door te investeren in kernenergie kunnen ze laten zien dat ze proactief zijn in de energie-industrie en dat men bijdraagt aan innovatieve, lange-termijnoplossingen.
-
Kernenergie heeft in veel landen nog steeds een controversiële reputatie vanwege de (problematische) veiligheidskwesties en het enorme afvalbeheer. Big Tech spelen echter in op de positieve aspecten van nieuwe kerntechnologieën om zodoende hun reputatie als pioniers in groene energie te versterken.
Conclusie:
Big Tech's verschuiving van windenergie naar kernenergie is deels gedreven door de behoefte aan betrouwbaarheid, stabiliteit en vooral schaalbaarheid van energie. Hoewel windenergie nog steeds een belangrijk onderdeel van hun energieportfolio blijft, biedt kernenergie in hun ogen een aantrekkelijk alternatief dat beter aansluit op technische vereisten en duurzaamheidsdoelstellingen.
Men claimt dat innovaties zoals SMR's kernenergie veiliger en betaalbaarder maken, waardoor het steeds aantrekkelijker wordt voor grote bedrijven die streven naar een koolstofarme toekomst.
Zouden, zodra kernenergie weer wordt geïmplementeerd, niet winstgevende windmolens overbodig worden en zou er een halt kunnen worden geroepen aan horizon- en landschapsvervuiling? Wie het weet mag het zeggen….
Bron: Wikipedia, BigTech, Energie, SMR’s,windmolens