16
Wed, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Mechelen, Kunst & Cultuur, Literatuur, erfgoederen, landgoederen - Dit jaar zijn vijf boeken in de race voor de prestigieuze sKBL Ithakaprijs. Dit is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoek naar of journalistieke producties over kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

De winnaar wordt op donderdagmiddag 17 oktober a.s. bekend gemaakt op Slot Zeist. Het is de tiende keer dat deze prijs wordt uitgereikt en bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 5.000, -.

Inzendingen sKBL Ithakaprijs 2024

De jury ontving vijf inzenden waarvan er vier over één of meerdere KBL in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel gaan en een samengestelde landelijke publicatie over een meerjarig onderzoek naar de Nederlandse KBL in oorlogstijd. Twee publicaties werden in eigen beheer uitgegeven.

De volgende boeken dingen mee naar de sKBL Ithakaprijs:

  1. Jaap de Graaf, Ter Coulster, kasteel en landgoed, domein van betekenis in Heiloo

  2. Robert Ligthelm, Buitenplaatsen bij de Rotte. Een verloren Arcadië

  3. Sebastiaan Roes, Huis Sinderen 2. De middeleeuwse oorkonden van Sinderen 1367-1500

  4. Elyze Storms-Smeets & Nick van den Berg, Oorlog in Arcadië 1940-1945

  5. Rien de Vries, Landadel in Overijssel, verhalen van bewoners over hun leven en over verduurzaming van hun landgoed

10 x 10 = 100

sKBL viert dit jaar ook haar tien jarig bestaan en het feit dat de sKBL Ithakaprijs voor de tiende keer wordt uitgereikt. Dat wij dit op Slot Zeist doen, houdt mede verband met het feit dat dit mooie huis dit jaar precies honderd jaar in bezit is van de gemeente Zeist. Op deze prijsuitreiking spreekt Renger de Bruin, winnaar van de sKBL Ithakaprijs 2023, over de Utrechtse Ridderlijke Duitsche Orde van Balije. Peter de la Mar, projectleider van het Geheugen van Zeist, gaat in op de rol en betekenis van een eeuw Slot Zeist in gemeentelijk bezit.

Jury sKBL Ithakaprijs

De jury bestaat uit Paul Schnabel (voorzitter), René Dessing (jurysecretaris / voorzitter sKBL), Yme Kuiper (em. hoogleraar hist. Buitenplaatsen & Landgoederen, RUG), Marcel van
Ool (cultuurhistoricus, adviseur landschap en cultuurhistorie bij Staatsbosbeheer) & Juliette Jonker-Duynstee (kunsthistoricus, publicist en expert voor buitenplaatsen langs de Vecht).

Over sKBL

De stichting richt zich op het vergroten van de publieke zichtbaarheid van het monumentale erfgoed dat samenhangt met kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Bovendien is sKBL een landelijk organisatie voor direct betrokkenen bij de instandhouding van dit monumentale erfgoed.

Landfortseweg 4
7078 BT MEGCHELEN
06 27256221
www.skbl.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

16 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching