16
Wed, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Mondriaan, Isar Harlemia, 1902, 45 x 35 cm, Kunstmuseum Den Haag - Eindelijk opheldering over Sint-Bernardhond ‘Isar Harlemia’ van Mondriaan - NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur - Mondriaankenners en -onderzoekers Caro Verbeek (conservator Kunstmuseum Den Haag) en Wietse Coppes (conservator RKD) hebben eindelijk opheldering gekregen over het schilderij van de Sint-Bernardshond ‘Isar Harlemia’ van Piet Mondriaan.

Dit schilderij, dat in 1971 in de collectie van het Kunstmuseum kwam, riep sindsdien meerdere vragen op: waarom portretteerde Mondriaan deze hond, wanneer maakte hij dit werk, en waar komt die raadselachtige titel vandaan? Het schilderij hangt vanaf vandaag, Dierendag, op zaal. 

Dankzij een unieke vondst van Pauline van Vliet, die bij historisch onderzoek op hondengebied de naam Mondriaan tegenkwam in een catalogus van een hondententoonstelling in 1902, is daar nu verandering in gekomen. Zij klopte deze zomer aan bij het Kunstmuseum met waardevolle informatie. Zo kan nu vastgesteld worden dat het werk in of kort voor 1902 is geschilderd.

Daarnaast blijkt Isar Harlemia de naam te zijn van een destijds beroemde fokteef die aan het begin van de 20ste eeuw meedeed aan allerlei wedstrijden met rashonden en ook prijzen won. Mondriaan bood het werk aan voor de vraagprijs van zestig gulden. Het is onbekend of het daadwerkelijk werd verkocht. Wel is zeker dat hij van de jury slechts de derde prijs kreeg voor zijn bijdrage, hoewel er maar twee deelnemers waren…

Onbekende Mondriaan

Spannender nog is dat in dezelfde catalogus ook een tot nog toe volstrekt onbekend schilderij van Mondriaan wordt genoemd, waarop de pups van Isar zouden staan! In een poging dit werk met de titel ‘Tristan en Isolde’ te vinden en moeder en kinderen voor één keer tijdelijk te herenigen, hangt ‘Isar Harlemia’ vanaf vandaag in de collectiepresentatie Mondriaan & De Stijl van het Kunstmuseum.
 
Deze tweeling moet ten tijde van de zomertentoonstelling in 1902 nog maar een paar maanden oud zijn geweest. In een poging ‘Tristan en Isolde’ te vinden en moeder en kinderen te herenigen, heeft Kunstmuseum Den Haag ‘Isar Harlemia’, dat zelden te zien is, daarom tijdelijk opgehangen in de collectiepresentatie Mondriaan & De Stijl van het Kunstmuseum.
Kunstmuseum Den Haag hoopt op die manier en met dit persbericht de eigenaar en het schilderij met de pups te traceren.
 
Caro Verbeek en Wietse Coppes schreven een artikel over alle bevindingen omtrent de hondenportretten. Dit artikel is hier te lezen. 

Kunstmuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41 2517 HV, Den Haag

Quote

Uitgaan nu.nl

16 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching