15
Fri, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Rob de Vries - NLMagazine, Natuur, herfst, bladeren, rottend fruit - De herfst laat al weer aardig van zich spreken. Oké, af en toe nog wel een lekker zonnetje, maar het wordt langzamerhand ook steeds kouder en er zal wel weer de nodige regen op komst zijn. Kortom, de herfst slaat weer toe.

In de herfst vallen fruit en balderen uit de bomen. Als je erg veel fruit hebt, denk je vaak ‘Ach, laat maar ,liggen. Goed voor de grond’, maar ís dat ook werkelijk zo? Rottend fruit kan namelijk ook allerlei ongewenste gevolgen kan hebben. Er kunnen verschillende problemen ontstaan als je fruit op het gazon laat liggen van bijvoorbeeld het aantrekken van ongewenste plagen tot het ongecontroleerd ontkiemen van nieuwe boompjes. Sommige euvels zijn slechts vervelend en kunnen leiden tot schade aan bomen of bewerkstelligen hun dood.

Fruit wordt idealiter zo snel mogelijk opgeraapt nadat het is gevallen, omdat het rottingsproces wespen en ander ongedierte aantrekt. Rottend fruit kan zaden verspreiden naar andere delen van je gazon, wat leidt tot het ongewenst zaaien van nieuwe bomen.

Tuinexpert Rob de Vries van Werkspot.nl vertelt: "Het opruimen van gevallen fruit lijkt misschien een tijdrovende en overbodige klus, toch kan het je uiteindelijk veel meer tijd, energie en zelfs geld kosten als je het laat liggen. De gevolgen, zoals een onaangename geur, zijn één ding – maar het aantrekken van ratten of zelfs het afsterven van een boom is pas echt vervelend.
Raap het gevallen fruit daarom op en gooi het weg op een composthoop of in de GFT kliko.
Dat kan je veel problemen besparen”.
Als je rottend fruit laat liggen kunnen er diverse problemen ontstaan zoals bijvoorbeeld:

Aantrekken van ongedierte

Wespen, bijen en andere insecten worden sterk aangetrokken door vers en net rottend fruit, wat je plezier in de tuin kan bederven en bovendien kan leiden tot steken of beten. Ook ratten zijn gek op rottend fruit en die beesten wil je toch echt niet in je tuin hebben; de minimale kosten het bestrijden van een rattenplaag bedragen al snel zo’n € 150,= maar kunnen fors oplopen als de plaag moeilijk te bestrijden blijkt.

Ziekten

Gevallen fruit dat op het gazon blijft liggen is een broedplaats voor allerlei bacteriën en schimmels. Dat is riskant, want de infecties kunnen zich niet alleen naar de boom zelf verspreiden, maar ook naar omliggende gezonde planten. Mocht een boom ziek worden en moeten worden gekapt, dan moet je behoorlijk in de buidel tasten om minimaal zo’n € 200,= op tafel te leggen. Het proberen te redden van zieke bomen kan ook erg duur zijn en behandelingen zijn vaak niet effectief.

Onkruidgroei

Als gevallen fruit niet wordt opgeruimd, kan er rond fruitbomen snel onkruid groeien. Rottend fruit verrijkt de bodem met organisch materiaal, wat ideale groeiomstandigheden voor onkruid creëert. Je kunt het onkruid natuurlijk verwijderen, maar dat wordt een hardnekkig probleem zodra het onkruid zich eenmaal heeft geworteld.

Verpest het gazon

Gevallen fruit kan schade aan het gras aanrichten, omdat het zonlicht en lucht blokkeert en omdat het gewicht ervan de grassprieten platdrukt. Dit kan het gras beschadigen of zelfs doden. Binnen één dag kan het gras vergelen en kan al na zo’n twee weken helemaal afsterven. Het herstellen van een aangetast gazon is kostbaar; behandelingen zijn vaak prijzig en vaak niet effectief. In het ergste geval moet het gazon volledig opnieuw worden gelegd met graszoden.

Plantverspreiding voor bomen

Hoewel fruit voor ons een voedselbron is, zijn de vruchten voor een boom een middel om zijn zaden te verspreiden. Als je het fruit op het gazon laat liggen, kunnen de zaden zich snel verspreiden, waardoor je hele tuin binnen de kortste keren vol staat met jonge fruitbomen. Soorten zoals appelbomen verspreiden zich bijzonder snel via hun fruit. Als je van het kweken van veel fruitbomen niet je hobby of beroep wilt maken, is het verstandig om het fruit regelmatig op te ruimen

Over werkspot

Werkspot is de betrouwbare manier voor huiseigenaren om vakmensen te vinden die ze nodig hebben en voor vakmensen om het werk te vinden dat ze willen. Het online platform koppelt huiseigenaren met gecontroleerde en goedgekeurde lokale vakmensen voor reparaties en verbeteringen aan het huis in heel Nederland.

Huiseigenaren kunnen hun klus gratis plaatsen en reacties ontvangen van beschikbare vakmensen; ze kunnen hun profielen bekijken en recensies lezen van eerdere klanten voordat ze beslissen wie ze benaderen.

Werkspot is marktleider in Nederland en elk jaar worden er meer dan 350.000 klussen op de site geplaatst. We hebben meer dan 28.500 aangesloten professionals om deze klussen uit te voeren. Werkspot maakt deel uit van de Instapro Group, de leidende marktplaats voor bouw- en huisverbeteringsvakmensen in Europa.

Bron: JukeBox.Marketing

Quote

Uitgaan nu.nl

15 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching