NLMagazine/Amsterdam, Waterlinies, geschiedenis, bescherming Amsterdam tegen water – Van de gemeente Amsterdam ontvingen we een bijzonder boeiend artikel over hoe de bescherming van de stad in het verleden tot stand is gekomen. Een artikel dat zeer zeker de moeite waard is om te lezen. Hieronder een kleine introductie waarnaar ik u onder aan de tekst verwijs naar het complete artikel.
Rond Amsterdam zijn er gebieden en bouwwerken die belangrijk zijn voor de culturele geschiedenis. Zij dragen bij aan de identiteit van de stad. We noemen dat cultuurhistorische waarden. Sommige plekken zijn zo waardevol dat ze de speciale status van UNESCO werelderfgoed hebben. De waterlinies die vroeger Amsterdam en het westen van het land beschermden bijvoorbeeld.
Proef om met een kanon van 8 centimer getrokken door 6 paarden door onderwater gezet gebied te trekken bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie, via NIMH
In de 17e eeuw werd Nederland bedreigd. Niet door de oude vijand, het water, maar door Frankrijk. Dat keek onder leiding van de Zonnekoning vol hebzucht naar ons welvarende kikkerland. De republiek moest zich verdedigen, maar hoe? De oplossing bleek net zo briljant als eenvoudig: water. Waar Nederlanders al eeuwen probeerden om het water buiten te houden, lieten ze het nu binnen. Door strategische stukken land onder water te zetten, maakten ze een schild van water: de UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies.
Hoe het water onze stad beschermde - Gemeente Amsterdam
Bron: Gemeente Amsterdam