25
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Voorbeeld van een Romeinse muntschat. Foto: WikimediaCommons - NLMagazine/Limburg, erfgoederen, oude schatten - In Limburg is een enorme Romeinse schat van maar liefst 3600 munten gevonden. Tot zover bekend gaat het om de grootste Romeinse muntenvondst ooit in die provincie, zo bevestigt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De munten zijn afkomstig uit de laat-Romeinse tijd.

Locatie onbekend

De vondst was al gedaan in 2023, maar is nu pas naar buiten gebracht. Waar de munten precies gevonden zijn, wil de RCE niet bekend maken. De schat werd ontdekt door iemand met een metaaldetector, die vervolgens meteen de autoriteiten heeft ingeschakeld. De rest van de munten is daarna door deskundigen opgegraven.

Op dit moment wordt de muntschat onderzocht en schoongemaakt bij een restauratieatelier in Heerlen. Daar wordt de korst die op de munten zit, verwijderd. Restaurator Rasmus Thelen geeft aan dat alle munten handgemaakt zijn en daardoor zijn ze allemaal verschillend. Ondanks dat het materiaal vrij weinig waard is, is de historische waarde onschatbaar.

Thelen mag verder weinig over het onderzoek en de vindplaats zeggen. Hij geeft aan dat er veel belangen spelen, van onder meer grondeigenaren en de gemeente waar de munten gevonden zijn. Bovendien wil men voorkomen dat er toeristen naar de vindplaats trekken om zelf op onderzoek uit te gaan terwijl ‘de buit al binnen is’.

Unieke vondst

Karen Jeneson, conservator bij het Thermenmuseum in Heerlen, laat weten dat deze enorme vondst een unicum is. Ze hoopt dat dit veel nieuwe informatie gaat opleveren over de laat-Romeinse tijd. Ondanks dat er toen in Midden-Nederland weinig meer gebeurde, was het een belangrijke periode in Zuid-Limburg waar tussen ca. 300 en 500 na Christus van alles aan de hand was. Van die periode is echter nog weinig bekend, maar mogelijk kan de muntschat ons daar meer over leren.

Presentatie volgend jaar

Na de schoonmaak in Heerlen worden de munten verder onderzocht door een muntexpert uit Leiden. Volgens een woordvoerder van de RCE wordt de muntschat volgend jaar waarschijnlijk gepresenteerd.

Bron: Erfgoedstem

Quote

Uitgaan nu.nl

25 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching