24
Sun, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Fotograaf: Floris Oosterveld - Mostafa Hilali houdt Jurjen Beumer Lezing op 4 oktober 2024 - 023Magazine/Haarlem en omstreken - Luitenant-kolonel bij Defensie en utopisch pacifist Mostafa Hilali houdt op woensdagavond 4 oktober aanstaande in de Waalse Kerk in Haarlem de jaarlijkse Jurjen Beumer Lezing.

Aanleiding voor zijn lezing is de hoge prijs die een gepolariseerde samenleving uiteindelijk betaalt wanneer oprechte interesse ontbreekt tussen groepen in een samenleving. Hij wil met zijn lezing het publiek meenemen met zijn verlangen om nieuwsgierig elkaar te bevragen en te ontmoeten.

Mostafa Hilali (1973) noemt zichzelf een utopisch pacifist. Als beroepsmilitair werd hij vanaf 1996 uitgezonden voor internationale vredesoperaties onder andere naar: Bosnië, Irak, Afghanistan en Oekraïne. Naast zijn werk als beroepsmilitair is Hilali ook maatschappelijk actief. Hij organiseerde na de moord op Theo van Gogh speeddates tussen jongeren in een kerk in Amsterdam en na de aanslagen in Parijs was hij één van de initiatiefnemers van de online-actie #NietMijnIslam en gaf hij een Vrijheidscollege. Mostafa Hilali is ook toezichthoudend bestuurder bij het Nederlandse Rode Kruis en is bestuurslid bij Saïd & Lody, een stichting met als doel het vergroten van de weerbaarheid van jongeren om ontsporing te voorkomen en tegen te gaan.

Creëren van nieuwsgierigheid in een ander

Mostafa Hilali heeft de overtuiging dat ieder mens het menszijn met elkaar deelt, dat we allemaal één oorsprong delen en dat alle mensen geroepen zijn om ‘de hoeder van onze zuster en broeder’ te zijn. Op woensdag 4 oktober gaat hij met de bezoekers in de Waalse Kerk de uitdaging aan om de nieuwsgierigheid te beoefenen. Zijn centrale vraag is: kan nieuwsgierigheid voor een ander een antigif zijn tegen de polarisatie in onze tijd? Hoe kunnen wij dat vormgeven in ons eigen leven?

Theorie werd realiteit

Op driejarige leeftijd kwam de in Meknes in Marokko geboren Mostafa Hilali met zijn ouders, broers en zussen naar Nederland. Zij vestigden zich in Amsterdam, een stad die hem altijd dierbaar is geweest en gebleven. Rond zijn achttiende wordt hij om racistische motieven op straat in elkaar geslagen, "een 'half-n*' hoort niet met een Hollands meisje te lopen". Omstanders grijpen niet in. Op dat moment merkt hij voor het eerst dat zijn identiteit niet vanzelf spreekt, maar ook dat aan de zijlijn blijven staan niet zijn roeping is.

Na het vwo en een afgebroken studie Engels werd hij in 1996 aangenomen bij de Koninklijke Landmacht waar hij op dit moment de rang heeft van luitenant-kolonel. Toen hij als jonge beroepsmilitair werd uitgezonden naar Bosnië, veranderde zijn kijk op het leven. Wat eerst theorie was, werd voor hem nu realiteit: 'oorlog' werd heel echt. Hilali zag hoe families, dorpen, sportclubs en geloofsgemeenschappen van de ene op de andere week verwoest waren door nietsontziend geweld. Hij zag dat de prijs van oorlog voor de bevolking veel te hoog is.

Praktische informatie

De lezing ‘’Nieuwsgierigheid – antigif in een gepolariseerde samenleving’’ start om 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur) in de Waalse Kerk in Haarlem (Begijnhof 28). Kaarten inclusief drankje zijn te verkrijgen via https://stemindestad.nl/jurjenbeumerlezing-2024/ . Na afloop van de lezing is het mogelijk om met publiek en Mostafa Hilali na te praten en van gedachten te wisselen.

De Jurjen Beumerlezing is een initiatief van Stem in de Stad en de Antonius Gemeenschap.

Quote

Uitgaan nu.nl

24 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching