20
Fri, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Still Een fotograaf filmt Amsterdam (Ed van der Elsken, NL 1982) - Eye viert 750 jaar Amsterdam - NLMagazine/Amsterdam, Kunst & Cultuur, film - Ter viering van het 750-jarig bestaan van Amsterdam vertoont Eye Filmmuseum een jaar lang iedere maand films die in Amsterdam spelen.

Van pionierende VJ-beelden in de Amsterdamse club Mazzo en James Bond die aanbelt bij een huis op de Reguliersgracht tot het bevrijdende naakt van Blue Movie in de Bijlmer en de kraakrellen van de jaren zeventig en tachtig. 

Amsterdam Forever Young, 2 november 2024 – 27 oktober 2025, Eye Filmmuseum, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm/foreveryoung & Eye Film Player

Amsterdam Forever Young: onder die noemer neemt Eye je een jaar lang mee op reis door Amsterdam in film. Het programma biedt maandelijks een verrassende blik op de stad Amsterdam, zoals ze is gezien door filmmakers uit alle windstreken.

Er zijn internationale kaskrakers te zien, undergroundfilms, politiek geëngageerde stadsjournaals, documentaires over het wildleven in de stad en ook de roemruchte historie van ‘magies sentrum Amsterdam’ en ‘Amsterdam – Sin City of the World’, de stad waar alles kan en mag, vluchthaven voor vrijdenkers en oproerkraaiers, blijft niet onbesproken.

Films uit de collectie, live muziek & speciale gasten

Het programma start op 2 november tijdens Museumnacht. Iedere maand biedt Eye een nieuwe blik op de stad, met voorstellingen van films uit de collectie, avonden met live muzikale begeleiding, specials met gasten en debatten tussen bekende en opkomende filmmakers, afgewisseld met filmfragmenten en korte films.

Amsterdam Forever Young maakt deel uit van de jaar lang durende viering van zeven-en-een-halve eeuw Amsterdam, waaraan vrijwel alle culturele instellingen in de stad deelnemen.

Kinderprogramma; Eye Film Player

Van de animatietafel kunnen de allerjongsten stopmotionfilmpjes maken met smartphone, met de Amsterdamse trapgevelhuizen als vertrekpunt. En in de montageworkshop Celluloid Remix gaan de oudere kinderen aan de slag om een Amsterdamse videoclip te maken

Op streamingplatform Eye Film Player is er het hele jaar aandacht voor Amsterdam. Je vindt er flink wat films die artistiek interessant zijn, iets vertellen over maatschappelijke ontwikkelingen of een tijdcapsule vormen.

Een greep uit het programma

Za. 2 november: Museumnacht – hommage aan Mazzo en Peter Rubin
Dit jaar is het twintig jaar geleden dat de Amsterdamse audiovisuele club Mazzo (1980-2004) zijn deuren sloot. Tijdens Museumnacht wordt de legendarische club tot leven gewekt, de loops en dia’s van de Amerikaanse undergroundfilmer en Mazzo-VJ Peter Rubin vormen de rode draad van het programma. 

Zo. 3 november: Theo Van Gogh – Uitgesproken
Avond met Theo van Goghs biograaf Jaap Cohen over Amsterdam als de plek voor vrijdenkers en onafhankelijke geesten. Eye vertoont drie films van de in 2004 vermoorde filmer: 06 (1994, met nieuwe live muziek van Van Goghs vaste componist Rainer Hensel); het controversiële Luger (1981) en 06/05 (2004, postuum), over de moord op Pim Fortuyn. 

Wo. 4 december: Amsterdam door de ogen van internationale filmmakers
Het beeld van Amsterdam in internationale speelfilms: denk aan Ocean’s Twelve (2004) en The Hitman’s Bodyguard (2017), en de Cheech & Chong-wietkomedie Still Smokin (1983). Aansluitend vertoning van de James Bond-klassieker Diamonds Are Forever (1971, Eye-collectie, 35mm-kopie).

Wo. 12 februari 2025: Amsterdam Wildlife by Night
Vervolg op Amsterdam Wildlife (2015); nu kijken stadsecoloog Martin Melchers en presentatrice/regisseur Merel Westrik naar wilde stadsdieren in de nacht. Bij fragmenten uit hun eerste film en films uit de Eye-collectie gaan Melchers en Westrik in op het belang van stadsecologie.

Di. 8 april 2025: Woningnood in Amsterdam
Woningnood – al sinds de jaren zeventig klinkt het protest; de korte documentaire Hotel Mokum (2024) van Yannesh Meijman sluit aan op eerdere Amsterdamse kraakfilms, zoals het door Meijman bewonderde Waar de ratten koning zijn (Barbara den Uyl, 1985; ook op Eye Film Player), In krakende welstand (Mijke de Jong, 1990) en Transit Levantkade (Rosemarie Blank, 1991, Eye-restauratie). 

Wo. 30 juli 2025: Amsterdam: seks, drugs & rock ’n’ roll
De Nederlandse film heeft de reputatie heel vrij te zijn. Maar hoeveel seks, drugs en rock ‘n’ roll zit er nu echt in? Met Eddy Terstall, chroniqueur van het vrijgevochten Amsterdam in de jaren negentig, maken we de balans op, met fragmenten uit o.a. De Zeedijk en de Jordaan in Amsterdam (1922), Blue Movie (1971, seks in de Bijlmer), Cha Cha (1979, met Herman Brood), Yab-Yum op stelten (1983) en Terstalls Hufters & Hofdames (1997). Aansluitend: Frank Wierings nederpunkfilm Andy, bloed en blond haar (1979, Eye-collectie, 35mm), ook te zien op Eye Film Player.

Andere voorstellingen 

15 januari 2025 - Met het oog op Amsterdam-Noord
12 maart 2025 - 50 jaar Feministisch Filmkollectief Cinemien 
15 mei 2025 - Fietsen in Amsterdam 
18 juni 2025 - Politie en boeven 
22 augustus 2025 - Amsterdam, stad in het water
17 september 2025 - Kinderen in Amsterdam
15 oktober 2025 - Amsterdams Stadsjournaal

Quote

Uitgaan nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching