20
Fri, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Schiphol - Vliegtuigen kunnen vanaf vandaag, bij goed zicht, ook weer in noordelijke richting landen op de Zwanenburgbaan (36C) van Schiphol met behulp van een Instrument Landing System (ILS). Dit systeem zorgt voor de veilige begeleiding van vliegtuigen naar de landingsbaan.

Eerder was dit bij goed zicht alweer mogelijk vanuit de andere richting (18C). Na de werkzaamheden op de grond waren er meetvluchten noodzakelijk om het systeem te testen. Na de laatste meetvlucht van afgelopen nacht heeft Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) het ILS voor de baan 36C weer beschikbaar gesteld voor gebruik.

Betrouwbaarheidsperiode

Bij slecht zicht kan de baan nog niet worden ingezet als landingsbaan. Dit kan pas na een betrouwbaarheidsperiode. Volgens internationale veiligheidseisen moet na de werkzaamheden het ILS namelijk gedurende circa dertig dagen betrouwbaar en stabiel werken. Dit kan alleen getest worden op dagen dat het ILS van de baan in gebruik is. Voor baan 18C is de betrouwbaarheidsperiode reeds gestart. LVNL verwacht dat de totale betrouwbaarheidsperiode tot medio november duurt. Hierna kunnen de banen 18C en 36C weer in alle zichtomstandigheden veilig als landingsbanen worden ingezet.

Wat is een ILS?

LVNL werkt sinds half juni aan het vernieuwen van het Instrument Landing System (ILS) van deze baan. Dit systeem zorgt voor de veilige begeleiding van vliegtuigen naar de landingsbaan. Bij een nadering met behulp van het ILS wordt gebruik gemaakt van een systeem dat op de grond staat. Dit is een radionavigatiesysteem dat de vliegtuigen ondersteunt om via een rechte lijn en vaste daalhoek geleidelijk te dalen naar de landingsbaan. Het ILS begeleidt het vliegtuig naar de juiste plek op de landingsbaan om veilig te landen. Het ILS zendt een signaal uit, dat vliegtuigen op ongeveer 11 kilometer vanaf de landingsbaan kunnen oppikken.   

Kijk voor meer informatie op www.lvnl.nl/werkzaamheden en voor het verwachte baangebruik op www.bezoekbas.nl.  

Quote

Uitgaan nu.nl

20 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching