NLMagazine/Utrecht, Cultuur - Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer VriendenLoterij Open Monumentendag, het grootste culturele evenement van Nederland. Duizenden monumenten openen dat weekend tegelijkertijd gratis hun deuren voor publiek. Zo kun je ongestoord binnenkijken op plekken waar je anders nooit zou komen. Ook Utrecht staat bol van de activiteiten.
Deze 38ste editie van Open Monumentendag krijgt het erfgoed van ‘Routes, netwerken en verbindingen’ extra aandacht in en rondom de opengestelde monumenten. Wist je dat er in de provincie Utrecht ruim 550 monumenten worden opengesteld? Ook worden er veel activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Wij geven enkele tips, maar bekijk vooral alle open monumenten en activiteiten in Utrecht.
Domtoren – Utrecht stad
- De bouw van Utrechts meest iconische bouwwerk begon 700 jaar geleden, in 1321. Tot de storm van 1674 was de toren met de Domkerk verbonden, wat dit jaar precies 350 jaar geleden is. En de 112-meter hoge toren staat dit jaar nog meer in het zonnetje: de restauratie, die in 2019 begon, komt namelijk tot een eind. Nu de laatste steigers zijn afgebouwd is de Dom weer in volle glorie te bewonderen. Er zijn diverse rondleidingen, klokkenluiders zijn aanwezig voor uitleg, de toren kan beklommen worden en eenmaal boven is het uitzicht eindelijk weer stijgervrij te bewonderen.
► Meer informatie en actuele bezoektijden
Poppodium Tivoli – Utrecht stad
- Veel Utrechters hebben warme herinneringen aan dit voormalige poppodium aan de Oudegracht, maar sinds 2014 zijn de deuren van Tivoli (meestal) gesloten. Op zaterdag 14 september kun je voor één dag een kijkje nemen in de voormalige poptempel. Er zijn ieder uur rondleidingen, de grote zaal is te bezoeken en er kan een blik geworpen worden op de nieuw te bouwen Kloostertuin.
► Meer informatie en actuele bezoektijden
Slot Zeist – Zeist
- Het 17e-eeuws Slot Zeist opent dit jaar extra feestelijk haar deuren tijdens Open Monumentendag. Het slot is namelijk precies 100 jaar eigendom van de gemeente Zeist. Kom genieten van rondleidingen, theatervoorstellingen, muziekoptredens, horeca en nog veel meer!
► Meer informatie en actuele bezoektijden
Cäsar Bunker – Driebergen-Rijsenburg
- Deze bunker, in de vorm van een villa, werd vanaf 1943 gebouwd door de Duitsers als commandopost voor radarstations. Omdat de Duitsers merkten dat de Engelse jachtbommenwerpers veel succes hadden, wilden ze de verdediging daartegen versterken. Als camouflage werd de bunker gebouwd in de vorm van een villa, met op de buitenkant ramen, deuren en balkons geschilderd. De bunker, met de codenaam Cäsar, is nooit door de Duitsers in gebruik genomen. Speciaal tijdens Open Monumentendag worden er in het pand rondleidingen gegeven (vooraf reserveren noodzakelijk).
► Meer informatie en actuele bezoektijden
Monument te koop
- Er zijn in Nederland honderden monumenten waar je echt nooit binnen kunt kijken; de particuliere woonhuizen. Tenzij deze monumenten te koop staan! Speciaal voor Open Monumentendag hebben NVM en funda een extra Open (monumentale) Huizendag ingesteld op zaterdag 14 september. Een bijzondere kans om rustig rond te kijken in deze verborgen parels. Bezoek bijvoorbeeld deze pittoreske woning midden in het centrum van Oudewater.
► Meer informatie over monumenten te koop
Voormalige omroepstudio’s Hilversum
- We kennen Hilversum allemaal wel als thuisbasis van omroepen en mediabedrijven. Tegenwoordig zijn de meeste bedrijven gevestigd in het mediapark, maar omroepen namen eerst hun intrek in de Gooise binnenstad. Ondermeer de voormalige AVRO studio, de voormalige KRO studio en het voormalige NCRV-studiocomplex zullen opengesteld zijn tijdens Open Monumentendag.
► Meer informatie over het volledige programma in Hilversum
Historische stations
- NS is deze editie aangehaakt als kennis- en communicatiepartner van Open Monumentendag. Wist je dat er in Nederland bijna 90 (rijks)monumentale stations zijn? Veel van deze stations doen deze editie mee aan Open Monumentendag met extra activiteiten. Het Maliebaanstation is bijvoorbeeld te bezoeken met de expositie ‘150 jaar Maliebaanstation’ inclusief een lezing van restauratiearchitect Leo Wevers. Vanaf dit station rijdt de Open Monumentendag Express naar station Amersfoort CS met diverse tussenstops. Op zowel station Driebergen-Zeist als Bilthoven zijn exposities over de geschiedenis van het station te bekijken.
► Meer informatie over historische stations
OMDapp
Maak het jezelf gemakkelijk en download de nieuwe OMDapp voor je op pad gaat. Zo heb je alle monumenten en activiteiten direct bij de hand. Je zoekt op monumentnaam, stad/dorp of provincie en bekijkt de resultaten in een lijst of op een handige kaart. Zet de monumenten en activiteiten die je aanspreken op ‘favoriet’ zodat je ze eenvoudig terugvindt. Als belangrijkste functionaliteit is het in de app mogelijk om tussen monumenten te navigeren met Google Maps. Je stelt zelf een route samen óf kunt een bestaande route volgen. Download de ‘Open Monumentendag’ app gratis in de Google Playstore en Apple App Store. Meer informatie over de app vind je via www.openmonumentendag.nl/apps.
Landelijke opening
Op vrijdagavond 13 september vindt in Hilversum de landelijke opening plaats van Open Monumentendag 2024. Het startsein wordt gegeven bij het Raadhuis van Dudok, dat die avond, samen met acht andere monumenten, deel uitmaakt van een lichtkunstroute langs bijzondere lichtprojecties en optredens. Janny van der Heijden, ambassadeur van Open Monumentendag, geeft tijdens de landelijke opening bij het Hilversumse Raadhuis het startsein waarmee het monument via een speciale lichtprojectie in vuur en vlam wordt gezet. Onder muzikale begeleiding van trompettist André Heuvelman wordt hier het verhaal van Hilversum verteld.
OMDfotowedstrijd
Iedereen die passie heeft voor fotografie wordt uitgedaagd om tijdens Open Monumentendag iconische foto’s van monumenten te schieten. Topfotograaf en juryvoorzitter William Rutten (bekend van o.a. RTL “Het Perfecte Plaatje”) zal, samen met een afvaardiging van diverse grote erfgoedorganisaties, een deskundig oordeel vellen over de ingezonden foto’s. De winnaar ontvangt een Kamera Express giftcard t.w.v. 400 euro en een ProFotonet foto naar keuze met baklijst. Daarnaast wordt de winnende foto gebruikt in diverse uitingen van de organiserende partners met naamsvermelding van de fotograaf. NS stelt gratis treinkaartjes naar Madurodam en Den Haag beschikbaar voor de tweede plaats. Meer informatie openmonumentendag.nl/omdfotowedstrijd/
► Over Open Monumentendag
De VriendenLoterij Open Monumentendag wordt ieder jaar in het tweede weekend van september georganiseerd door stichting Nederland Monumentenland in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement bestaat al 38 jaar en trekt jaarlijks circa 1,5 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.
► Over stichting Nederland Monumentenland
Nederland Monumentenland verbindt monumenten met het dagelijks leven van alle Nederlanders. Door ontmoetingen tussen monumenteigenaren, erfgoedprofessionals, publiek én monumenten te organiseren en te faciliteren, worden de monumenten volop beleefd, opnieuw gewaardeerd en gekoesterd. Op deze manier creëert de stichting cultureel bewustzijn en wordt het draagvlak voor het behoud van monumenten vergroot. Nederland Monumentenland organiseert onder meer: de VriendenLoterij Open Monumentendag, de Open Monumenten Klassendag, het Nationaal Monumentencongres en de Erfgoedvrijwilligersprijs.