15
Sun, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Foto’s: Stichting Natuurrijk.nl - NLMagazine/Krimpen aan de Ijssel, Natuur & Milieu - In vijftig jaar transformeerden natuurliefhebber Kees Beaart en zijn vrouw Birgitte een kaal weiland in Krimpen aan den Ijssel een bloeiend natuurparadijs vol leven.

 Natuurrijk, zoals het bos heet, is nu een bos van drie hectare waar duizenden bomen, honderden soorten wilde planten en talloze dieren hun thuis hebben gevonden. Inmiddels is hij ruim in de zeventig en kan met het beheer van het bos jouw hulp best gebruiken. Wil je Kees helpen? Lees dan vooral even verder. Wil je zijn voorbeeld volgen? Dan hebben we ook tips om klein te beginnen.

In 1977 startte hij dit ambitieuze project. In het AD vertelt hij dat veel mensen hem in het begin een beetje een ‘natuurgekkie’ vonden. Dat belemmerde hem echter niet. De aankoop van het stuk grond was niet alleen uit liefde voor de natuur, maar ook omdat hij zich ergerde aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Hij wilde ervaring opdoen met natuurbeheer, maar dan zonder gif.

De strijd tegen het gebruik van gif

In de jaren zeventig waren er nog minder regels dan nu voor het gebruik van gif, en iedereen deed maar wat. Het woord biodiversiteit bestond nog niet, maar Kees wilde wel iets doen aan de soortenrijkdom, zoals hij dat toen noemde. En hij wilde laten zien dat je daar juist geen bestrijdingsmiddelen voor nodig had.

Niet alleen creëerde hij een bloeiend natuurparadijs van drie hectare, maar hij ging in de afgelopen decennia ook de (juridische) strijd aan met fabrikanten van chemische middelen en schreef rapporten. Zijn aanpak werkte, want zijn weiland werd langzaam een bos waar de natuur haar gang kan gaan. En dankzij zijn inspanningen wordt in veel gemeenten het onkruid nu op milieuvriendelijke manieren bestreden.

Een bloeiend natuurparadijs

Het was niet gemakkelijk. Hij begon met het planten van duizenden bomen. Allemaal inheemse soorten. Die zijn nu natuurlijk allemaal volwassen. Spontaan verschenen er ook wilde planten en paddenstoelen in het gebied. Die kwamen aanwaaien. En die trokken weer dieren aan. Natuurrijk is inmiddels uitgegroeid tot een levendig ecosysteem. In het bos vliegen vlinders en insecten rond, en verschillende vogels zoals bosuilen en buizerds broeden er. De wildcamera’s hebben zelfs af en toe een boommarter of een reebok geregistreerd.

Hulp van een groep vrijwilligers

ndanks zijn leeftijd van 76 jaar werkt Kees nog dagelijks in zijn bos. Hij ontvangt er schoolklassen, maar werkt er ook nog elke dag. Toch weet hij dat hij niet eeuwig door kan gaan. Vijf jaar geleden bracht hij het bos onder in een stichting om het voor de toekomst te behouden. Een groep vrijwilligers helpt hem, maar hij zoekt meer hulp.

Word ook een Kees, maak je eigen (mini) bos

Ook op kleine schaal kan je bijdragen aan de biodiversiteit. Zelfs als je niet echt groene vingers hebt. Moniek werd geïnspireerd door een boek met een stappenplan om je eigen minibos aan te leggen: zonder veel werk een tuin bommetjevol natuur. En wist je dat een minibos zelfs al in een tuin van 5 vierkante meter past?Word ook een Kees en lees hier hoe je daarmee kan beginnen.

Een goede workout in de buitenlucht

Zou je Kees willen helpen? Dat kan op de eerste zondag van de maand en vaak ook op woensdag. Je krijgt dan eerst een rondleiding om te leren wat er die dag groeit, bloeit en leeft, en gaat vervolgens aan de slag om de biodiversiteit verder te ondersteunen. Niet alleen mooi werk, maar ook nog een fijne manier om in de buitenlucht wat lichaamsbeweging te krijgen. 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Kom je liever op een andere dag helpen? Of heb je speciale kennis en vaardigheden die je wilt inzetten? Dat is ook allemaal mogelijk in overleg.

Bron: HetKanWel

Quote

Uitgaan nu.nl

15 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching