Foto: Michele Ahin / WikimediaCommons - NLMagazine/Utrecht, geschiedenis - Na vijf jaar verscholen te zijn geweest achter steigerdoek komt de Dom dit najaar uit de steigers. De afgelopen maanden werd de Domtoren stukje bij beetje onthuld, en nu is het iconische symbool van Utrecht, tevens de hoogste kerktoren van Nederland, bijna weer volledig te bewonderen.
De eerste steen van de Domkerk werd in 1254 gelegd, en de bouw van de toren startte in 1321.Tijdens de restauratie zijn er 10.000 nieuwe natuurstenen blokken gebruikt en werd de hoogste steiger van Nederland ingezet. Het project bleef binnen het budget van bijna 40 miljoen euro. De vorige grote restauratie van de Domtoren, die grotendeels uit natuursteen bestaat, vond een eeuw geleden plaats. Elk van de 10.000 nieuwe blokken en stukken natuursteen is met de hand gemaakt.
Projectleider Arjen Witjes legt uit dat geen enkel blok hetzelfde is. Alle stukjes lijken recht, maar zijn het niet, en daar moet in de maatvoering rekening mee gehouden worden. Het is als het ware een puzzel.
Via veilingen en loterijen zijn brokstukken van de Domtoren bij Utrechters terechtgekomen. Zo is er met de oude stenen een bankje gemaakt voor een flat in de wijk Hoograven, en gebruiken mensen ze als decoratie in hun tuin. Ook ligt er een deel bij een tuincentrum in de stad. De opbrengst daarvan wordt gebruikt voor een nieuw lichtsysteem voor de kerktoren.
De gemeente Utrecht organiseert op 9 november – op Sint Maarten, het feest van het licht – een opleveringsmoment, waarbij de nieuwe verlichting van de Domtoren met kleur en speciale effecten wordt onthuld.
Bron: Erfgoedstem