14
Sat, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Dwight Steven-Boniecki, met Stephen Whitfield - De veelgeprezen serie The NASA Mission Reports keert terug! - NLMagazine, Ruimtevaart - De derde bemande Gemini-missie had een moeilijke act om te volgen.

Tijdens de vorige missie had astronaut Ed White Amerika's eerste wandeling in de ruimte voltooid, nu zou Mercury-veteraan Gordon Cooper voor het eerst Charles "Pete" Conrad in een baan om de aarde brengen om te zien hoe lang ze konden overleven in het kleine Gemini-ruimtevaartuig. Het paar koos een afbeelding van een Conestoga-wagen voor hun missiepatch omdat ze acht dagen in een baan om de aarde zouden zijn; effectief homesteading in de ruimte. Als ze daarin zouden slagen, zou het de langste ruimtevlucht tot nu toe zijn.

Cooper was geen onbekende in langdurige missies, na meer dan 34 uur te hebben doorgebracht in de nog kleinere Mercury-capsule, Faith 7.
Hun missieplan omvatte een substantiële lijst van zeventien experimenten, waaronder medische, wetenschappelijke en technische taken. Het doel van de missie was om te zien of een bemanning acht dagen kon overleven - de tijd die naar verwachting naar de maan en terug zou gaan - zonder nadelige effecten. Gemini 5 had ook een kleine satelliet bij zich die de ruimte in zou worden geworpen en als doelwit zou worden gebruikt voor de nieuwe rendez-vousradar die ze aan het testen waren. Een ander gloednieuw apparaat zou ook voor het eerst in de ruimte worden gebruikt, de waterstofbrandstofcel, die naar verwachting in hun elektrische behoeften voor de missie zou voorzien. Problemen met dit systeem zouden uiteindelijk het geplande rendez-vous met het radardoel verstoren.

Gemini 5 zou een nieuwe belangrijke mijlpaal zijn in de ontwikkeling van bemande ruimtevaart. Cooper en Conrad waren een perfect op elkaar afgestemd partnerschap, dat hun "juiste dingen" bonafide demonstreerde, terwijl ze tegelijkertijd iedereen die betrokken was bij hun missie vermaakte met hun goede humeur.

Uitgever: Apogee Books, USA
English edition only

Buy the Book now

Quote

Uitgaan nu.nl

14 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching