14
Sat, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

023Magazine Haarlem en verre omgeving, Natuur & Milieu - Er is veel gebrek aan kennis over bijen en wespen. Zo denken veel kinderen dat bijen honing maken voor de mens. Dat klopt niet want bijen maken honing om als volk te kunnen overleven.

Verder worden bijen en wespen vaak eng gevonden omdat ze kunnen steken. Ook dat klopt niet echt. Van de 350 soorten Nederlandse bijen hebben er maar 40 dat vermogen: hommels en honingbijen. En van de 10.000 soorten wespen zijn er ook maar een paar problematisch en alleen als je ze verstoort (limonadewespen en hoornaars). De rest zijn sluipwespen en goudwespen. Totaal onschuldig en fascinerend in hun gedrag en uiterlijk. Natuurlijk kun je wel veel (honing)bijen willen, maar als er vooral geschoren gazonnetjes zijn, hebben deze hommels, wespen en bijen geen eten.

Insectenhotels maken met kinderen van de BSO

Om al dit soort zaken op de kaart te zetten legt MEERGroen vele bloemenweides aan (inmiddels 30 ha) en maken we ook insectenhotels waar solitaire bijen en wespen hun jongen in groot kunnen brengen. Dat soort zaken kun je niet vroeg genoeg leren. Dus waren we blij dat met de BSO Mambo van kinderopvang Casca, die in en om De Ark school in de Geleerdenwijk gevestigd zijn, een dag natuureducatie in de praktijk konden brengen.

Met 3 groepen van 10 kinderen ( 4- 6, 6- 8 en 8-10) hebben we 2 grote insectenhotels gemaakt. Daar kwam timmeren en boren bij kijken en het ontwerpen van hun natuurkunstwerken. Dat ging hartstikke goed; in 5 uur tijd waren er 2 prachtexemplaren van 1x 1,5 m gemaakt. Die zijn dezelfde dag geplaatst op de bloemenweides in hun wijk aan de Kohnstamm aan en bij hun school. (foto).

Op deze dag hebben de kinderen vooral geleerd over solitaire bijen, de Batmanvlieg en honderden soorten wespen die niet steken. Allemaal soorten die vroeg of laat dus een intrek gaan nemen in de 100.000 plekjes van hun gratis insectenhotels.

Deze dag smaakte naar meer. De volgende hands-on dag wordt een appelmoes- en appeltaartdag in de herfst. Iedereen heeft er nu al zin in.

Stichting MEERGroen

Franke van der Laan
06-48226490
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijgesloten foto: de trotse bouwers bij 1 van de insectenhotels

Quote

Uitgaan nu.nl

14 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching