14
Sat, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

(Diana Salles met 'DELUSIONAL – I killed a man'. Photo credit: Bernadette Fink) - NLMagazine/Den Haag, Evenementen, VIDEO - Cirque Mania wordt komende editie omgedoopt tot Cirque woMania. Het circusfestival van Korzo geeft van 27 tot en met 29 september de spotlights volledig aan vrouwelijke makers en performers. Want ook in de circuswereld is er ongelijkheid tussen man en vrouw, en daar wil programmeur Mirjam Zwanenburg wat aan doen.

Korzo’s circusprogrammeur Mirjam Zwanenburg vond het hoog tijd voor een all female editie. ‘De afgelopen edities merkte ik zelf al dat er veel mannelijke makers te zien waren,’ zegt ze. ‘Die disbalans tussen man en vrouw heb je niet zozeer in de performers, maar vooral in de makers. Met deze volledig vrouwelijke editie wil ik laten zien hoe krachtig het werk van vrouwelijke makers is.’

Mirjam vindt het belangrijk om het vrouwelijke perspectief hiermee naar voren te schuiven. ‘De circuswereld is natuurlijk niet de enige sector waar je meer mannen ziet dan vrouwen. Ik wil laten zien hoe ongelooflijk rijk en divers het werk van vrouwen in het circus kan zijn, met verhalen en perspectieven die gehoord moeten worden. Cirque woMania is een ode aan vrouwen die het circus op hun eigen manier vormgeven. Daarnaast hoop ik jonge vrouwelijke circusartiesten te inspireren om hun eigen verhalen en voorstellingen te creëren.’

Wil je vast een voorproefje? Kijk dan de trailer

Lichaamshaar, transitie en een shredder

Een van de eyecatchers van deze vrouwelijke editie is het indrukwekkende DELUSIONAL – I killed a man van Diana Salles. In deze solo deelt Diana het verhaal van haar transitie en wedergeboorte als vrouw. Diana liet zich inspireren door het Caravaggio-schilderij Judith onthoofdt Holofernes en vertelt het verhaal van deze Juditi, een transvrouw die in haar mannelijke versie doodt om vrij te zijn. Diana gebruikt een breed scala aan disciplines als aerials, dans, zang, fysiek theater en comedy om te benadrukken dat we allemaal door onze eigen onuitgesproken transities gaan.

Peluda van Júlia Campistany is een verhaal over, met en door haar. In een absurde voorstelling – met trapeze, mouth balance & mes werpen - onderzoekt Júlia de relatie die we hebben met ons lichaamshaar. Laurence Felber vraagt zich af waarom we alles altijd maar willen weten in Questions to the Endless.

Bezoekers mogen hun eigen vragen meenemen naar de voorstelling, waar Laurence ze onverbiddelijk in de shredder zal gooien. Verder zie je nieuwe en gevestigde makers in talentprogramma’s als Meet the Next en Female Powers en laat circusduo Accompany ME met een Cyr-wheel zien dat het onderhouden van een relatie noeste arbeid kost.

Alle voorstellingen

Cirque Mania begint op vrijdag 27 september en duurt tot en met zondag 29 september. Alle voorstellingen op een rijtje:

- Vrijdag 27 september: Meet the Next met Clara Köpf, Lena Krautz en Henrike Lecher
- Vrijdag 27 september: La Campistany – PELUDA
- Zaterdag 28 september: Movement LAB met Marta & Kim
- Zaterdag 28 september: Get Moving x Júlia Campistany
- Zaterdag 28 september: Paneltalk ‘The future of circus is feminist’
- Zaterdag 28 september: Laurence Felber – Questions to the Endless
- Zaterdag 28 september: Diana Salles – DELUSIONAL – I killed a man
- Zondag 29 september: Female Powers met Alice & Nienke, Clarisse & Lily en Liza van Brakel
- Zondag 29 september: Accompany ME – À mesure – handle with care

Over Korzo

Korzo is een toonaangevend podium én creatief producent. We werken met makers en partners die zich begeven op het snijvlak van dans en beweging, grenzen opzoeken en er overheen kijken. Zij vinden een plek in en rond onze avontuurlijke programmering, het India Dans Festival en CaDance Festival. Korzo presenteert een afspiegeling van de actuele top op het gebied van dans, muziek en fysiek theater en circus.

Ons laatste nieuws kun je hier vinden: https://news.korzo.nl/240648-circusfestival-cirque-mania-wordt-women-only

Quote

Uitgaan nu.nl

14 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching