Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, Natuur & Milieu - Als MEERGroen hebben we inmiddels een 20-tal boomgaarden aangelegd. Allemaal openbaar zodat iedereen van de bloesem en het fruit kan genieten. De laatste jaren is er echter niet zo veel meer te genieten. Een groeiend probleem is de appelbloesemkever die in de appelbloesem zijn eitjes legt waardoor de appels zich niet ontwikkelen.

Een nog groter probleem wordt gevormd door de halsbandparkieten. Iedereen kent deze lawaaiige nieuwkomers wel. Ze zijn ergens in België losgelaten of ontsnapt rond 1950 en hebben zich via Brussel, Antwerpen en Rotterdam naar Amsterdam verspreid in aantallen die in de tienduizenden lopen. Ze komen vooral voor in West-Nederland omdat het winterklimaat daar net iets zachter is dan in de rest van het land.
Vanuit Amsterdam zijn ze ook hier in het buitengebied terechtgekomen. In de Haarlemmermeer zo rond 2010. Inmiddels zijn er al groepen van 100 en 500 stuks. De halsbandparkiet zijn een tropische soort ( uit India) die al heel vroeg in december en januari broedt in oude spechtenholen. Het zijn sociale dieren die hun creativiteit voluit laten horen. Maar nu het fruitmysterie. Ze hebben de zeer onhebbelijke eigenschap om een spelletje te maken van het afknippen van onrijp fruit als dat ongeveer 4-5 cm groot is. Ze gaan daarbij systematisch boom voor boom af en ze lijken er plezier in te scheppen om alle onrijp fruit op de grond te laten vallen zonder er ook maar iets van te nuttigen.

Zo wordt bijna geen enkel stuk hard fruit wat de bloesemkevers overleefd, groot. Zie de foto van 4 cm grote goudreinetten die 10-12 cm groot hadden moeten worden bij rijpheid. De betreffende boom had zeker 500 appels en er is er letterlijk geen één meer over. En zo gaat het met bijna alle plukbomen in onze boomgaarden. Het vreemde is dat er totaal geen logica in zit. Waarom zouden ze het doen behalve de lol om een appel te zien vallen en te bedenken dat niemand er meer wat aanheeft….Kauwtjes veroorzaken ook schade maar die pikken rijp fruit aan omdat ze dat eten.. Heeft er iemand een suggestie voor een oplossing?

Activiteiten van deze week

Deze week hadden we 10 studenten van een studentencorps op bezoek tijdens hun kennismakingsweek en ontgroeningstijd. Deze studenten wilden graag een maatschappelijke bijdrage leveren en dat kan altijd bij ons. Dan leren wij ze vergroenen in hun ontgroeningstijd. Helaas gaat ontgroenen nog steeds gepaard met allerlei vreemde “afzie-rituelen” waarbij ze lang wakker worden gehouden, slecht te eten krijgen en afgeblaft en vernederd worden. De helft van de groep (met name de jongens) was zo brak dat er nauwelijks iets uit hun handen kwam. We hadden een gevarieerd programma gemaakt met op zondag (!) bramen plukken en aardappels en uien rooien, maandag tomaten en komkommers oogsten en bloemenzaad schonen, dinsdag op de warmste dag van het jaar wieden, water geven en zwemmen en woensdag de aanleg van een fruitpark en een verticale tuin. En tussen door hebben ze nog windsingelmanagement geleerd.

Voor deze aankomende juristen, bedrijfskundigen, etc., die opgroeien in de theoretische wereld van geld en wetten is een weekje buiten werken best een ervaring. Ze ontdekken hoe onhandig ze eigenlijk zijn en hoe belangrijk inzet en praktische vaardigheden zijn. Na een dag of vier hebben ze toch flink wat opgestoken. Hopelijk kom dat later van pas als ze manager, directeur of minister zijn.

Donderdag was, met een klein groepje, weer een rustige verademing en hebben we het Pabstlaan fruitpark op orde gebracht en vrijdag de natuurspeelplaats Meermond. Op zaterdag hebben we in Sassenheim onze beide projecten gemaaid en gehooid en er veel vaste bloeiende planten uitgezet.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen
MeerBomen.Nu
Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024

Quote

Uitgaan nu.nl

22 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching