NLMagazine, CBS, Emigratie Nederlanders – Steeds meer Nederlanders verhuizen om diverse redenen naar het buitenland. Zo zijn er legio mensen die steeds meer moeite hebben met het Nederlandse economische klimaat, Nederland wordt een volslagen onbetaalbaar Europees land, Nederland heeft een onbetrouwbare overheid, ontkenning van migratieproblemen, de belastingdruk wordt veel te hoog, men verzint weer allerlei nieuwe belastingen waardoor gezinnen in grote problemen komen, er is een steeds grotere controle op alles wat je doet etc etc etc ‘om er maar een paar te noemen’.
Wageningen
Maar liefst 176 Wageningers verhuisden vorig jaar naar het buitenland. Dat is bijna één op de 230 inwoners van deze gemeente. Uit geen enkele andere Gelderse gemeente emigreerden relatief gezien zoveel mensen. In Scherpenzeel is een vertrek naar het buitenland juist het minst aan de orde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door verhuisplatform Verhuisoffertes.com.
Naast Wageningen - waar het in veel gevallen om internationale studenten gaat - zagen ook de gemeenten Rozendaal, Doesburg, Nijmegen en Arnhem relatief veel inwoners het land verlaten. In Rozendaal keerden tevens - relatief gezien - de meeste Nederlanders terug die eerder geëmigreerd waren.
De meeste Gelderse gemeenten kennen een positief migratiesaldo (het aantal nieuwe inwoners vanuit het buitenland is hoger dan het aantal emigranten). Tiel, Beuningen, Zutphen en Nunspeet vormen hierop de uitzondering.
Een op vier Gelderlanders wil emigreren
Verhuisoffertes.com vroeg ook duizend Nederlanders naar hun toekomstige verhuisplannen. Ruim een kwart van hen (28 procent) geeft aan in de toekomst wel te willen emigreren. In de meeste gevallen heeft men nog geen concreet idee wanneer zij dit willen. Daartegenover staat dat één op de elf ondervraagden al binnen vijf jaar wil vertrekken. In Gelderland ligt het percentage inwoners met emigratieplannen met 25 procent overigens iets lager dan het landelijk gemiddelde.
Om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van vrijwillige (r)emigratie, keek Verhuisoffertes.com in dit onderzoek in eerste instantie alleen naar mensen die in Nederland geboren zijn. Asielzoekers die naar Nederland kwamen of juist weer vertrokken, zijn dus niet meegenomen in de kaart hierboven. Hetzelfde geldt voor arbeidsmigranten die terugkeren naar het land van herkomst. Zij zijn echter wel opgenomen in het totale migratiesaldo.
België meest in trek, Spanje populairste zonbestemming
Niet geheel verrassend is België de afgelopen vijf jaar het populairste land voor Nederlanders om naartoe te emigreren. Jaarlijks vertrekken er rond de 5600 Nederlanders zuidwaarts, waar de huizen aanzienlijk goedkoper zijn. Na België is Duitsland het meest in trek, al is het verschil met Spanje niet groot. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten completeren de top-5, zo blijkt uit CBS-cijfers. Gezien de afnemende interesse voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit is de kans groot dat Frankrijk de komende jaren deze plek overneemt. Spanje, Frankrijk en Zweden zijn de afgelopen jaren qua populariteit het sterkst gegroeid.