Schapen hoeden in het Gooi - NLMagazine, Noord-Holland, Natuur & Milieu - De provincie is verantwoordelijk voor het beheer van de natuur in Noord-Holland. Soms laten we de natuur haar gang gaan, andere keren grijpen we in.
Daarvoor geeft de provincie subsidie aan de beheerders van die gebieden. Zodat zij bijvoorbeeld kunnen hooien, maaien, kappen óf begrazen. Dat laatste gebeurt onder andere met schapen. Maar hoe werkt dat precies? Schaapherder Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat vertelt er alles over.
Anna’s Hoeve
“We zien hier een poel in natuur- en recreatiegebied Anna’s Hoeve in het Goois Natuurreservaat. Daarnaast loopt onze kudde van 320 Drentse heideschapen en 10 Hollandse landgeiten. De dieren zetten we in voor begrazing, oftewel het openhouden van het oude heidelandschap. Vroeger lieten boeren hun schapen grazen op deze droge zandgrond. Die schapen werden gehouden als mestmachines. Hun ontlasting werd gebruikt om de akkergronden met gewassen vruchtbaarder te maken. Wat wij doen is een bewuste keuze om dit type landschap in stand te houden. Doen we dit niet, dan verandert het in bos.”
Waarom doen jullie dat?
“Dit heidelandschap is cultuurhistorisch heel waardevol. Bossen zijn natuurlijk ook prachtig, maar dit is een uniek stukje geschiedenis dat we graag bewaren. Ook is het goed voor de biodiversiteit. Er leven hier bijvoorbeeld specifieke soorten hagedissen.”
Wat doen schapen wat een grasmaaier niet kan?
“Met maaien haal je alles weg, dat willen we niet. Schapen snoeien de toppen van de heide hapje voor hapje. Daar komen weer nieuwe uitlopers voor terug. Alles wat tussen de heide groeit, zoals gras, prunus, jonge dennetjes en bramen, eten ze weg. We blijven meestal rond de 3 á 4 uur op een afgebakende plek, zodat ze ook de dingen eten die ze in eerste instantie minder smakelijk vinden. Anders happen ze snel wat weg en rennen ze door naar een volgend favoriete snackje. In totaal eten de schapen zo’n 7 á 8 uur op een dag, met tussendoor periodes van een kwartiertje of half uur dat ze herkauwen.
Voordelen schapen in de natuur
En schapen hebben nog meer voordelen. Via hun vacht verspreiden ze zaden en met hun hoeven trappelen ze de bodem los, wat zandhagedissen weer fijn vinden. Hun mest kunnen we gebruiken voor natuurlijke akkers en de wol verkopen we af en toe voor viltworkshops of wolkorrels voor planten.”
En waar zijn de geiten voor?
“De geiten zijn de gangmakers. Die zijn snel ontspannen en vreten alles – de hele tijd. Schapen zijn heel volgzaam en denken dan: ‘oh, kunnen we dat ook allemaal eten?’ Ook als ze in eerste instantie kieskeurig waren en het niet aten. De geiten hebben we dus in de kudde om het graasgedrag van de schapen te beïnvloeden. Het is heel leuk om te zien hoe ze ook samenwerken. De geiten buigen de takken van kleine boompjes omver door er tegenaan te lopen of springen. De schapen kunnen dan bij de blaadjes en komen met z’n allen tegelijk om ze kaal te eten.”
Bron: Provincie noord-Holland