18
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/HaarlemmerMeer, Natuur & Milieu - Iedereen weet wat een dief is maar in de groenteteelt is dieven een werkwoord. Een dief is een tak die in de oksel van een blad groeit. Je vind dat vooral bij tomaten en komkommers.

Als elk blad van de planten een zijtak maakt, die weer bladeren maakt, die weer takken vormen etc., kun je je voorstellen wat een puinhoop het wordt als je al die groei laat gaan. Zeker als die takken 4- 6 m lang kunnen worden. In die warboel kun je de tomaten en komkommers niet meer vinden en nog erger: die dicht vervlochten biomassa maakt dat vocht wordt vastgehouden en dat er schimmel optreedt. En als er eenmaal een schimmel aan de gang is, wordt de hele plant aangetast en heb je geen oogst meer.

Dat gebeurt meestal net op het moment als je kilo’s groene tomaten per plant hebt hangen en die worden dan opeens zwart. Zo ’stelen’ die takken dus je oogst en mogelijk daarom heet het verwijderen van alle zijtakken dieven. Dat dieven is een zeer intensieve klus. In onze kas in Rijsenhout hebben we ca 200 komkommerplanten en 500 tomatenplanten staan en in deze periode van het jaar hebben zij al 50-100 bladeren aan elke plant. Dus dat wil zeggen 50-100 zijtakken of meer, afhankelijk van de efficiëntie waarmee we voorgaande weken hebben gediefd. Elke week groeit de tomatenplant ca 50 cm en een komkommerplant wel een meter.

Andere activiteiten

Op zondag begon de week met een insectenhotel workshop. Op maandag oogstten we voor een restaurant en op dinsdag voor een biologische markt. De resterende tijd van die dagen werd besteed aan wieden en dieven. Deze week is de tomaten-, komkommer- en bramenoogst goed op gang gekomen en in de kas ook perziken. Jammer dat net in deze tijd iedereen op vakantie gaat en er dus weinig eters en klanten meer overblijven. In de tijd dat we als land zelfvoorzienend waren , kreeg iedereen vrij in deze tijd dat de oogst maximaal is. Daar komt het vakantieconcept in deze tijd van het jaar vandaan. In deze kantoorsamenleving wil iedereen alleen maar weg…Wij blijven lekker om te genieten van de overvloed en de biodiversiteit die maximaal is in deze periode.

Op woensdag hadden we weer een bedrijf op bezoek. Dat is altijd weer leuk. Het zijn meestal jonge mensen die er zin in hebben om de handen uit de mouwen te steken. Met hen hebben we een flink stuk Lincolnpark op orde gebracht en ingezaaid. Donderdag werd gewijd aan het bouwen van aan een voorbeeldplek op het SADC Schiphol Logistics Park terrein. Dat werk bestond deels uit het verwijderen van distels voordat de zaadpluizen overal heen waaien en deels uit het inrichten van een deel van de verticale tuin met dakpannen en een pad over de heuvel van 25 x 3 x 3 m. Over 1 of 2 weken gaan we er een grote werkdag houden en dan is het handig als er een voorbeeld ligt.

De topdag van de week was de internationale Nelson Mandela dag(foto). Die wordt in Nederland nog niet zo gevierd maar wereldwijd wel en is door de VN uitgeroepen als dag om te verbroederen. Dat willen wij ook en daarom organiseerden we een buurtfeest op Lincolnpark. Een combi van werken en genieten en koken en pizza’s bakken. Dat is een beproefd MEERGroen concept. Er was een goede pers over dus er kwamen veel mensen op af. Zo doen wij Placemaking.

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

MeerBomen.Nu

Klimaatburgemeester Haarlemmermeer 2021-2024

Quote

Uitgaan nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching