Door Arie Martijn Schenk - NLMagazine/Amsterdam, Culinair - Anderhalf jaar geleden verruilt Sardjoe’s Bara zijn winkel voor een marktkraam op de Dappermarkt. De barakar staat er van maandag tot en met zaterdag op de markt ter hoogte van Dapperstraat 275.
‘Buiten is beter dan binnen en zo krijg je echt contact met de klanten’, zegt Shalina de vrouw van de eigenaar. Buiten de kar staan houten bankjes en tafels. Het is een van de weinige kramen met een terras.
Arie Martijn gaat de markt op
Het begon allemaal met een passie voor de Surinaamse keuken en een liefde voor het delen van authentieke smaken met anderen. ‘Als liefhebbers van bara’s waren we altijd op zoek naar de perfecte knapperige buitenkant met een zachte en smaakvolle binnenkant’, aldus Sardjoe. Het favoriete product op de markt is Bara met kip en tomatenchutney.
‘Bij twijfel moet je het doen’, zegt Shalina tegen een klant die twijfelt of zij iets wil bestellen. De klanten op de Dappermarkt omschrijft ze als een enorme variatie aan diversiteit. ‘Elke dag is anders op de markt en we ontmoeten veel vrolijke mensen.’ Normaal staan ze met twee mensen in de Barakar en vandaag met drie.
Sardjoe bakt de bara’s volgens traditioneel recept gebakken. Knapperig van buiten, zacht en vol smaak van binnen met verschillende vullingen. ‘De klanten genieten van de bruisende omgeving terwijl ze van onze bara’s smullen. De bara’s brengen je rechtstreeks naar de straten van Suriname’, verzekert Shalina. Het is mooi om te zien hoe de bara’s de marktbezoeker laten genieten van een stukje Surinaamse culinaire traditie.
Tussen de Mauritskade en de Wijttenbachstraat staan in de Dapperstraat van maandag tot en met zaterdag meer dan 250 marktkramen. Wandel je over de Dappermarkt dan ontdek je dat de kooplui achter de kramen heel wat verschillende producten aanbieden. Arie Martijn Schenk zoekt ze op.
Bron: Oostonline