18
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Jos de Jong - NLMagazine/Scotland, Evenementen, Cultuur, uitgaan, vakantie, een ‘must’, reizen, Highland games, jaarlijks spektakel – Eens in je leven moet de deze spelen van dichtbij hebben gezien. Je weet echt niet wat je meemaakt als je al die enorme gespierde gasten en ultieme krachtpatsers de typisch Schotse en de meest gekke krachtoeren ziet uithalen.

De jaarlijks terugkerende traditie die in heel veel plaatsen in Schotland wordt gehouden, worden vrijwel altijd eerst geopend met de fabuleuze typisch Schotse doedelzakbands waardoor je direct het gevoel van gemeenschap ervaart in een vrijwel onbeschrijflijke feestelijke sfeer. Als je die geluiden eenmaal hebt gehoord, dan voel je je direct betrokken bij de Schotten en ben je ook niet meer weg te slaan van het volgen van deze krachtpatserij. Ik heb het een paar keer meegemaakt en je weet echt niet wat je meemaakt. Dóen dus, ga er gewoon een keertje heen.

De Highland Games zijn al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Schotse cultuur en zijn vandaag de dag nog even populair. De Schotse Highland Games zijn meestal eendaagse evenementen die buiten plaatsvinden op verschillende locaties in Schotland.

Bij de Highland Games gaat het om traditionele sporten zoals paalwerpen, touwtrekken en kogelslingeren, maar er zijn ook danswedstrijden en muziek, kraampjes met eten en ambachtswerken, spelletjes en plezier voor heel het gezin.

Veel evenementen omvatten ook evenementen met vee, optochten en zelfs wedstrijden voor huisdieren. Sommige Highland Games duren tot laat in de nacht met livemuziek, ceilidhs (traditionele Schotse en Ierse ‘gathering’) en disco's.

Paalwerpen

Onze Highland Games zijn zo populair dat Schotten die naar andere landen emigreerden, de traditie meenamen. Highland Games worden al sinds 1836 in Amerika gehouden, maar ze bestaan ook in Canada, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Brazilië. Maar er is geen betere manier om ze te ervaren dan in het land van oorsprong.

Waar moet je heem voor ervaring van de Highland Games

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de Highland Games in de Schotse Hooglanden begonnen maar tegenwoordig vinden de spelen overal in Schotland plaats. Van de noordkust van de Hooglanden tot het eiland South Uist in het westen, Aberdeenshire in het oosten en Peebles in het zuiden.
Het Highland Games-seizoen begint gewoonlijk in mei met de Gourock Highland Games, piekt in juli en augustus met meer dan 30 evenementen per maand en eindigt in september. De meeste Highland Games vinden plaats in het weekend, op zaterdag of zondag.

De Ballater Highland Games

Elk Highland Games-evenement heeft een uniek karakter en een unieke traditie en vele worden gehouden op schitterende locaties. Maak nieuwe vrienden met de plaatselijke bevolking en andere bezoekers terwijl je geniet van onze Schotse gastvrijheid en kijkt naar een sportspektakel, met dans, muziek en meer. Ervaar de Highland Games in al zijn glorie en geniet van de geweldige sfeer die dit spektakel biedt.

Hieronder een locatie overzicht en data, dus… maak je keuze!

Luss Highland Games, 6 juli 2024

Forres Highland Games, 6 juli 2024

Killin Highland Games, 7 augustus 2024

Ballater Highland Games, 8 augustus 2024

Dundonald Highland Games, datum nog onbekend, augustus 2024

Inverkeithing Highland Games, 3 augustus 2024

Newtonmore Highland Games, 3-4 augustus 2024

Bridge of Allan Highland Games, 4 augustus 2024

Cortachy Highland Games, datum nog onbekend, augustus 2024

Stirling Highland Games, 17 augustus 2024

Crieff Highland Gathering, 18 augustus 2024

Bute Highland Games, 24 augustus 2024

Cowal Highland Gathering, 29-31 augustus 2024

Braemar Highland Games, 7 september 2024

Pitlochry Highland Games, 14 september 2024

Vind een volledige lijst op de website van Scotland Welcomes You

Jos de Jong

Quote

Uitgaan nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching