18
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Iain Fairweather - De Nairn Highland Games - NLMagazine/Scotland, Evenementen, Games, Highland Games - Volgens sommigen dateren de Highland Games uit de 11e eeuw, toen koning Malcolm III opriep tot een race naar de top van Creag Chòinnich bij Braemar.

Hij hoopte de snelste hardloper van het land te vinden, die dan zijn persoonlijke koerier zou worden en veel spelen hebben tegenwoordig een bergrace als onderdeel.

De spelen ontwikkelden zich niet alleen tot een test van kracht en uithoudingsvermogen, maar ook van muzikale en dansvaardigheden om koningen, koninginnen en clanleiders te vermaken.

De Highland Games in hun huidige vorm worden sinds de 19e eeuw in Schotland gevierd en trekken regelmatig duizenden toeschouwers.

Een van de meest historische spelen is de Braemar Gathering, die koninklijke steun kreeg van koningin Victoria. Tot op de dag van vandaag wordt het nog regelmatig bezocht door leden van de Britse koninklijke familie.

Gewichtwerpen

Highlanddansen was oorspronkelijk alleen een onderdeel voor mannen. Pas eind 19e eeuw namen er ook vrouwen aan deel. De Cowal Gathering staat bekend om de kwaliteit van het Highlanddansen en trekt dansers van over de hele wereld aan.

De Highland Games waren zo indrukwekkend dat de grondlegger van de moderne Olympische Spelen, Baron Coubertin, kogelslingeren, kogelstoten en touwtrekken opnam als Olympische disciplines na een Highland voorstelling op de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs. Het kogelslingeren en kogelstoten zijn nog altijd onderdelen op de Olympische Spelen.

Haggis hurling begon als een grap in de jaren 70, maar is tegenwoordig een populair evenement bij veel Highland Games - er is zelfs een World Haggis Hurling Association voor de sport opgericht. Het huidig wereldrecord werd in 2011 op de Milngavie Highland Games neergezet, toen Lorne Coltart een haggis een indrukwekkende 66 meter ver wegwierp.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching