Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Zoetermeer, geschiedenis - Aanstaande zaterdag 15 juni start Museum De Voorde met het kiezen van nieuwe eigenaren voor alle voorwerpen uit de collectie van het streekhistorisch museum. Ook het kiezen van nieuwe eigenaren willen we samen met de inwoners van Zoetermeer doen. Hiervoor zoeken we nog enkele Zoetermeerders die als lid plaats willen nemen in het Gunningsparlement.

Waar welk object naartoe gaat zal eveneens mede bepaald worden door de Zoetermeerders. De museumstukken worden niet verkocht, maar aan andere erfgoedinstellingen of publieke organisaties gegund. We vragen deze maand de inwoners mee te denken over de volgende stap in het Ontzamelproces. Van elk object of deelcollectie willen we weten: Waar hoor ik thuis?

Museum De Voorde organiseert drie zittingen van het Gunningsparlement in het Open Depot; op 15, 22 en 29 juni 2024. Het parlement wordt gevormd door 10-15 inwoners van Zoetermeer die fysiek aanwezig zijn. Parlementsleden kunnen zich eventueel ook aanmelden voor één zaterdagmiddag. Het proces gaat uit van democratische principes, waarin gezamenlijk door alle leden van het parlement gestemd gaat worden. Alle parlementsleden bepalen via handopsteken samen of een voorwerp of deelcollectie in Zoetermeer moet blijven of dat het ook naar een nieuwe eigenaar in Nederland mag verhuizen. Deze nieuwe eigenaar zal in de toekomst gaan zorgen voor de objecten of deelcollecties.

In het Gunningsparlement bepalen de inwoners van Zoetermeer onder meer de lokale relevantie van de museale objecten als prioriteit bij het selecteren van nieuwe eigenaren. Zij stemmen ‘voor’ of ‘tegen’ het besluit om voorwerpen te benoemen als ‘Onvervreemdbaar Zoetermeers Erfgoed’ (OZE). Onder Onvervreemdbaar Zoetermeers Erfgoed verstaan we: objecten die onlosmakelijk verbonden zijn met Zoetermeer en hun waarde significant verliezen buiten deze context.

Het parlement komt op de zaterdagen tussen 14.00-17.00 uur bij elkaar om te stemmen over de in totaal 5.000 voorwerpen, verdeeld over 86 dossiers. Het museum geeft tijdens de zittingen over elk dossier een korte presentatie. De parlementsleden kunnen de voorwerpen van te voren bekijken in het Open Depot: het depot is vanaf 12.00 uur geopend. Het team van het museum is als begeleider aanwezig.

Ook toehoorders en belanghebbenden van buiten Zoetermeer zijn van harte welkom tijdens de zittingen. Zij hebben het recht tot inspraak om bijvoorbeeld over het belang van een bepaald object/deelcollectie te vertellen en/of om een belang uit te spreken. Zo is het ook mogelijk tijdens de zittingen een interesse bekend te maken voor het overnemen van voorwerpen.

Museum de Voorde is het eerste museum in Nederland dat zijn gehele collectie in samenspraak met de plaatselijke bevolking gaat ontzamelen. Het proces is uiterst actueel aangezien het Europees Verdrag van Faro in januari 2024 door Nederland is geratificeerd. In het verdrag van Faro is afgesproken om mens en samenleving centraal te stellen en burgers meer te betrekken bij keuzes over het erfgoed.

Het project wordt financieel ondersteund via een projectsubsidie van de Gemeente Zoetermeer en een landelijke Faro subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

De Ontzameling is gratis toegankelijk op Stadhuisplein 21 in Zoetermeer.

Openingstijden:

  • t/m 13 juli op vrijdagen en zaterdagen van 12.00 tot 17.00 uur

  • Zoetermeerders kunnen zich aanmelden als lid van het gunningsparlement via www.museumdevoorde.nl

  • Geïnteresseerden/belanghebbenden kunnen zich aanmelden via www.museumdevoorde.nl

Kijk voor meer informatie

op de website van Museum De Voorde: www.museumdevoorde.nl.

Adres

‘de Ontzameling. Open Depot Kijkdagen: Stadhuisplein 21, 2711 EC Zoetermeer

Doelstellingen ontzamelproces Museum De Voorde:

  1. Het zorgvuldig en transparant ontzamelen van de gehele collectie van Museum De Voorde. Dat betekent het overdragen van ca. 5.000 objecten aan nieuwe eigenaren.

  2. Het betrekken van het publiek – de inwoners - bij het proces van ontzamelen. Participatie vinden wij belangrijk, want het zijn de inwoners van Zoetermeer en de lokale bedrijven die de afgelopen 30 jaar voor een groot deel hebben bijgedragen aan de groei van de collectie.

De streekhistorische collectie van Museum De Voorde is ontstaan uit met name schenkingen van verschillende mensen en organisaties uit Zoetermeer over de afgelopen dertig jaren. Samen laten deze objecten Zoetermeer aan ons zien, vanuit verschillende perspectieven. Via diverse kunstwerken, historische voorwerpen en populair interieur design geven zij een tijdsbeeld van Zoetermeer van voor de Tweede Wereldoorlog én van de jaren 1950-1980 van Zoetermeer als groeistad in Nederland.

De inwoners van Zoetermeer hebben zo voor een groot deel bijgedragen aan de groei en zichtbaarheid van de collectie. Zij waren schenker, erfgenaam, betrokken bezoeker, verhalenverteller, donateur, vrijwilliger of participant bij tentoonstellingen of educatieve projecten. Vanuit dit belang kiest Museum De Voorde ervoor de inwoner te betrekken bij de selectie in het gunningsproces, het proces naar het vinden van nieuwe eigenaren.

Enerzijds faciliteert Museum De Voorde het rouwproces voor de gemeenschappen die binding hebben en hadden met het museum. Anderzijds zorgt het project voor een bredere bewustwording van het eigen erfgoed.

Voor meer informatie en illustratiemateriaal over ‘de Ontzameling’ kunt u bellen met interim-directeur Hans van de Bunte, mobiel: 06-50223145, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Quote

Uitgaan nu.nl

24 januari 2025

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching