Foto: Nationaal Archief - NLMagazine, Erfgoederen - Netwerk Oorlogsbronnen publiceerde enige tijd terug een oproep voor het digitaliseren, verrijken en publiceren van erfgoedcollecties van Nederlands-Indië/Indonesië vanuit het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED).
Deze week maakte de organisatie bekend dat maar liefst negen projecten (geheel of gedeeltelijk) zijn gehonoreerd.
De oproep was gericht aan musea en erfgoedinstellingen met collecties die de 20e-eeuwse geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië belichten, inclusief Molukse, Peranakan, Papoea en andere perspectieven.
Vanuit PIED zijn de volgende projecten zijn gehonoreerd
-
Beeld & Geluid gaat de audiovisuele collectie van Stichting Film en Wetenschap toegankelijk maken.
-
Drents Archief zal de Nederlands-Indië/Indonesië collecties beschikbaar stellen. Dat bevat ook het archief van de politieke eenheidspartij Badan Persatuan (BP). Daarnaast gaat het Drents Archief zich bezighouden het inrichten van technische koppelvlakken voor beeld- en archiefbanken.
-
Het Utrechts Archief huurt externe krachten in voor het aanvullen van persoonsgegevens uit het Centraal Comité van Kerkelijk en Particulier (CCKP). Zij gaan meewerken aan het publiceren van gegevens van overleden personen op de website van het archief en de nieuwe website ‘Ons Land’.
-
Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) start een herinventarisatie van audiocollecties met betrekking tot Nederlands-Indië/Indonesië en gaat aan de slag met het vastleggen van de rechtensituatie voor online publicatie. Ook wordt de metadata van de collectie uitgebreid met thesaurustermen en zullen diverse audiocollecties worden gedigitaliseerd.
-
Maritiem Museum Rotterdam gaat de fotocollectie van Nedlloyd uitbreiden en zal hier metadata aan toevoegen, zodat de collectie toegankelijk wordt op scheepsnamen, afgebeelde personen en locaties. Voor optimale beschikbaarheid op onder andere de website ‘Ons Land’ worden beelden verrijkt met termen uit de Indisch Erfgoed Thesaurus.
-
Museon gaat zich bezighouden met het veiligstellen en beschikbaar maken van Oral History interviews over onder meer buitenkampers. Deze zijn nu beschikbaar op verouderde websites.
-
Stadsarchief Rotterdam gaat passagierslijsten, monsterrollen en passagestaten van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd (1880-1969) op naam ontsluiten d.m.v. crowdsourcing.
-
Verzetsmuseum Amsterdam zal Indische interviews transcriberen, ontsluiten en publiceren. Dit zijn onder andere interviews met mensen die in Japanse interneringskampen hebben gezeten, nabestaanden van omgekomen militairen en Indonesiërs die in Nederland aan het verzet hebben deelgenomen.
-
Zeeuws Archief stelt collecties via Linked Open Data (LOD) beschikbaar. Hieronder valt een groot archief van de Molukse gemeenschap. Met Named Entity Recognition (NER) zal recent en AVG-gevoelig materiaal automatisch worden geanonimiseerd.
De projecten worden komende weken opgestart en verder uitgewerkt. Op 4 oktober zullen de eerste resultaten bekend worden gemaakt bij de lancering van de nieuwe website ‘Ons Land’.