Boerderij De Wieckse - Lenteland koopt Boerderij de Wieckse en zoekt toekomstboeren - In september 2024 opent de 5e Lenteland boerderij vlakbij Enschede - NLMagazine/Enschede, Landbouw - Lenteland opent dit najaar de vijfde regeneratieve boerderij vlakbij het dorp Boekelo ten westen van Enschede.
De coöperatie biedt daarmee een nieuwe plek voor ondernemende boeren die hier gezond eten gaan produceren voor de lokale markt en tegelijkertijd de bodem gezond maken en de natuur laten opbloeien.
Een gezond regeneratief bedrijf
Lenteland boeren wonen en werken op de boerderij en verbinden zich voor langere tijd aan die plek. Ze werken als creatief ondernemers en stellen samen met Lenteland een businessplan en begroting op, om er een gezond bedrijf van te maken. De eerste jaren zijn vooral ingericht op het herstellen en klaarmaken van de bodem, het opzetten van een CSA-tuin en het actief verbinding zoeken met de gemeenschap rondom de boerderij. Lenteland garandeert een basisinkomen en ondersteunt in de bedrijfsvoering. Meer informatie en solliciteren.
Meer biodiversiteit dankzij regeneratieve landbouw.
Foto door Jens Cordier, genomen op Lenteland boerderij de Strackxhoeve
Opnieuw een landbouw functie
Boerderij de Wieckse ligt ten westen van Enschede nabij het dorp Boekelo en heeft ruim tien hectare grond. Het perceel bestaat uit landbouwgrond, natuurgrond en bos. Door de ruime woonboerderij is er plek voor twee boerenstellen. De boerderij dateert uit 1909. Tot 1988 was de plek in gebruik als melkveebedrijf en tot 2005 als vleesveebedrijf. Daarna is het landgoed geworden. De vorige eigenaren verkopen de boerderij aan Lenteland om het weer een landbouwfunctie te geven, passend bij deze tijd.
Chef de mission Lenteland - Eline Veninga Fotocredtis Sabine Rovers, gemaakt voor We Are The Regeneration
Regeneratieve boerderijen
Een Lenteland-boerderij is een kleinschalig multifunctioneel bedrijf, waar wordt gewerkt volgens regeneratieve principes. Eline Veninga, chef de mission bij Lenteland: “De boeren produceren er gezond eten voor de lokale markt, terwijl de bodem weer gezond wordt en de biodiversiteit toeneemt. Je ziet er o.a. een tuinderij, een pluktuin voor fruit en agrofrestry systemen. Er kunnen ook andere bedrijfstakken zijn, zoals een winkel, B&B en educatie”.
Over Lenteland
Lenteland koopt de boerderijen met grond, zoekt geschikte boeren en ondersteunt bij de opstart van de boerderij. De grond blijft voor altijd bestemd voor regeneratieve landbouw. Alle boerderijen zijn coöperaties. Iedereen kan mede-eigenaar worden. Er zijn nu vier lopende boerderijen, de vijfde in Enschede is net aangekocht en er volgen er meer. Lenteland werkt in een klein team, met expertise in regeneratieve landbouw, food en ondernemen. www.lente.land