16
Mon, Sep

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Buitenplaats Ockenburgh. Foto: provincie Zuid-Holland - NLMagazine, Erfgoederen - Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SBHO) is een van de winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2024.

Dat hebben de Europese Commissie en Europa Nostra donderdag 30 mei bekendgemaakt. De prijs, die al sinds 2002 wordt uitgereikt, is bedoeld om de waarde van cultureel en groen erfgoed voor de samenleving, de economie en het milieu in Europa te erkennen en te promoten.

Er werden dit jaar in totaal 206 aanvragen ingediend uit 38 Europese landen. Na beoordeling van de aanvragen door de selectiecommissies werden de winnaars geselecteerd door de jury, bestaande uit twaalf erfgoeddeskundigen uit heel Europa. Zo vielen er 26 winnaars uit achttien landen in de prijzen. Alle winnaars ontvangen een certificaat en een bronzen plaquette.

Stichting tot behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh

SBHO is een van de winnaars in de categorie Citizens’ Engagement & Awareness-raising. Volgens de jury is de stichting voorbeeldig in haar uitstekende betrokkenheid bij de gemeenschap, uitgebreide betrokkenheid van vrijwilligers en samenwerking met lokale instellingen bij de restauratie en heropleving van het landgoed. “Het is een echt bottom-up initiatief, dat de sociale cohesie heeft ondersteund en een gevoel van saamhorigheid heeft gecreëerd, met veel aandacht voor de hedendaagse context,” aldus de jury.

Restauratieplan Ockenburgh

Landgoed Ockenburgh werd in 1654 gesticht door Jacob Westerbaen en onderging door de eeuwen heen vele transformaties. In oktober 2014 stelde SHBO samen met de Haagse autoriteiten een restauratieplan op om Ockenburgh in tien jaar tijd om te toveren tot een veilige en gastvrije gemeenschapsruimte. De monumentale Villa Ockenburgh herbergt nu een restaurant waar lokale gerechten worden geserveerd, een zelfvoorzienend café en Stichting Villa Bijzonder – een centrum waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vaardigheden leren om in de toekomst een goede baan te vinden.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking tussen SHBO-vrijwilligers, scholen, bedrijven, goede doelen, Haagse ambtenaren, de provincie Zuid-Holland en de Erfgoedtafel Landgoederenzone Zuid-Holland. Vrijwilligers spelen nog steeds een grote rol op Buitenplaats Ockenburgh. Ze onderhouden de villa en de (moes)tuin en organiseren het hele jaar door culturele evenementen.

Prijsuitreiking in Boekarest

Op 7 oktober is de officiële uitreiking in het concertgebouw van Boekarest in Roemenië. SBHO is als een van de winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards automatisch genomineerd voor de publieksprijs, die ook op deze dag uitgereikt zal worden. Er kan nog tot 22 september online gestemd worden. De stichting maakt hiermee kans op een bedrag van €10.000.

Bron: Erfgoedstem

Quote

Uitgaan nu.nl

16 september 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching