Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Een muzikale totaalbeleving over de veranderende relatie tussen mens en natuur - NLMagazine/Amsterdam, Kunst, Cultuur, Muziek - Het Nederlands Kamerorkest speelt op donderdag 20 juni in Paradiso Amsterdam de voorstelling Human <> Nature.

Al eeuwenlang laten componisten zich inspireren door de schoonheid en kracht van de natuur. Maar krijgt deze muziek in tijden van klimaatverandering een nieuwe betekenis? Naast de muziek spelen licht, ruimte en de stem van dichter Dean Bowen een belangrijke rol tijdens deze intieme avond waarbij het orkest midden in de zaal speelt, met het publiek er dicht omheen.

Regisseur en filosoof Jappe Groenendijk stelde het programma samen: ‘Nu ecologische rampen elkaar in duizelingwekkend tempo opvolgen en klimaatwetenschappers stellen dat geen plek op aarde meer ontkomt aan de gevolgen van klimaatverandering, zijn we genoodzaakt om de relatie tussen mens en natuur opnieuw te overdenken. Ecologisch denken vraagt om een houding die uitgaat van onderlinge verbondenheid van de mens en zijn omgeving. Dat begint bij opnieuw leren luisteren.’

Vivaldi’s Vier jaargetijden is misschien wel het bekendste muziekstuk over de natuur. Om de muziek kracht bij te zetten, voegde de componist vier gedichten toe aan zijn beroemde werk, voor elk seizoen één. Voor Human <> Nature schreef dichter Dean Bowen vier nieuwe gedichten, geïnspireerd op de muziek. Bowen verwierf faam op vele podia om zijn bevlogen voordracht. In 2016 won hij de eerste Van Dale Spoken Award in de categorie poëzie. Zijn debuutbundel Bokman (2018) werd genomineerd voor de C. Buddingh-Prijs. In 2019-2020 was hij stadsdichter van Rotterdam.

Waar bij Vivaldi de menselijke ervaring van de natuur centraal staat, laten verschillende hedendaagse componisten in hun muziek de natuur zélf horen. Zo geeft de Finse componist Einojuhani Rautavaara in Cantus Arcticus de hoofdrol aan vogels van rond de poolcirkel en verwijst David Fennessy’s Hirta Rounds naar een afgelegen eiland voor de kust van Schotland. Nadat de mens zich van dit eiland terugtrok, kreeg de natuur hier weer ruim baan.

Meer informatie

Aanvang: Donderdag 20 juni
Tijd: 20.15 uur
Locatie: Paradiso, Amsterdam
Tickets & info

Programma

Ives - The Unanswered Question
Rebel - Chaos* (uit Les Élémens)
Vivaldi - De zomer (uit De vier jaargetijden)
Vivaldi - De winter (uit De vier jaargetijden)
Debussy - Nuages* (uit Nocturnes)
Rautavaara - Melancholy & Swans Migrating (uit Cantus Arcticus)
Beethoven - Storm (uit Symfonie nr. 6 'Pastorale')
Fennessy - Hirta Rounds (Nederlandse première)
* bewerking Benjamin de Murashkin

Nederlands Kamerorkest

Gordan Nikolić,  leiding & viool
Dean Bowen, poëzie & voordracht
Jappe Groenendijk, concept & regie
Desiree van Gelderen, lichtontwerp

Quote

Uitgaan nu.nl

20 juni 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching