18
Fri, Oct

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Tenstoonstellingen, evenementen - Zonnepanelen, vroeg twintigste-eeuwse vazen, regenbogen en hooi(bergen). Een random lijstje van totaal ongelijksoortige objecten? Niet in het universum van Jaap Sleper, de gastcurator van de tentoonstelling AFTERGLOW:

“Ik heb een grote fascinatie voor de nadelige bijeffecten van ‘oplossingen’ die op het eerste gezicht vooral positief lijken. Neem zonnepanelen: altijd gepresenteerd als een groene optie om klimaatverandering tegen te gaan, maar nu ze na 25 jaar afgedankt worden, krijgen we te maken met enorme hoeveelheden niet recyclebare en giftige materialen. Zie dit als een figuurlijke afterglow van het opwekken van energie uit zonlicht. Of neem het proces waarmee een iriserend effect werd bereikt in de keramiekproductie van rond 1900. Men ervaart dit regenboogeffect als ‘mooi’, maar het daarvoor noodzakelijke gebruik van giftige zuren was slecht voor mens en natuur. Het was geweldig om vanuit dit soort tegenstrijdigheden een tentoonstelling samen te stellen met kunstwerken van fascinerende schoonheid en met aandacht voor de gelaagde verhalen die erin besloten liggen.”

AFTERGLOW toont de keuze van Jaap Sleper uit de Hedencollectie én een dwarsdoorsnede uit Slepers’ eigen collectie: van vroeg twintigste-eeuwse keramische art nouveau objecten tot hedendaagse kunstwerken. Met werk van: Daniel van Straalen, Clement Massier, Iris van Dongen, Vincent Uilenbroek, Florian & Michael Quistrebert en vele anderen.

De tentoonstelling is te zien tot en met 27 juli.
Opening: vrijdag 7 juni van 17:00 tot 20:00 uur (om 18:00 start een curator´s talk met Jaap Sleper en Maarten de Leede).

Locatie: Denneweg 14D, 2514 CG Den Haag.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 oktober 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching