Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, Techniek, Communicatie - Aan het einde van de zomer kondigt Apple traditiegetrouw zijn nieuwste generatie iPhones aan. Je kunt er dus de klok op gelijkzetten dat Apple ook dit jaar in september weer een nieuwe Keynote zal houden en de nieuwe modellen aan zal kondigen.

Dit jaar kunnen we weer een aantal interessante veranderingen verwachten. Zo krijgen de nieuwe modellen allemaal de beschikking over iOS 18. Volgens geruchtenlekkers zal deze versie de grootste verandering ooit met zich meebrengen, met een focus op kunstmatige intelligentie (AI). Ook voor de iPhones zelf kunnen we een aantal veranderingen verwachten.

Ontwerp van de iPhone 16 modellen

Aan het ontwerp van het iPhone 16 toestel zal maar weinig veranderen. De modellen zullen naar alle verwachting sterk lijken op de iPhone 15 van vorig jaar. De iPhone 15 heeft dunnere randen en mogelijk zullen de iPhone 16 modellen nog iets dunnere randen hebben. Daarnaast is de verwachting dat Apple ook het Dynamic Island voor de iPhone 16 zal gaan gebruiken. Aan de voorkant verandert er daardoor weinig. Wel is de verwachting dat de achterkant van de toestellen er anders uit zal gaan zien. Er zijn hardnekkige geruchten dat de lenzen recht onder elkaar worden geplaatst. Het zogenaamde ‘camera eiland’ zoals bij de vorige modellen, zal dan grotendeels verdwijnen.

Schermgrootte van iPhone 16: onduidelijk

Er gaan ook meerdere geruchten dat Apple mogelijk de schermformaten aan wil passen. Eerdere dummy’s van de iPhone 16 Pro laten zien dat Apple de schermgroottes gaat veranderen. Of dat echt het geval zal zijn, is nog zeer de vraag. Er is ook een mogelijk dat Apple de iPhone 15 Pro-modellen wel een groter scherm geeft, maar de reguliere iPhone 15 en iPhone 15 Plus niet. Zo onderstreept Apple nog meer de verschillen tussen de modellen. De reguliere iPhone 16 zal mogelijk nog steeds geen ProMotion of always-on-display hebben.

Verbeterde camera’s

Apple pakt ieder jaar het camerasysteem aan en ook dit jaar zal het niet anders zijn. Vorig jaar werd bij de Pro-modellen het camerasysteem verbeterd met 48 megapixel. Het lijkt erop dat die upgrade nu ook naar de reguliere, goedkopere iPhone 16 komt. Apple heeft het aantal megapixels flink verbeterd. De iPhone 16 Plus zal ook dezelfde camera krijgen. Wat Apple wil veranderen aan het camerasysteem van de Pro-modellen, is nog niet bekend.

Mogelijk zal Apple de nachtmodus van de telefoon verbeteren door gebruik te maken van een lichtgevoelige sensor. Op die manier is het mogelijk bij weinig licht toch goede foto’s te maken.

Onder de motorkap van de iPhone 16

Het is nog niet helemaal duidelijk welke processor wordt gebruikt in het nieuwste iPhone 16 toestel. Bij de iPhone 15 Pro-modellen maakte Apple gebruik van de A17 Pro-chip. De reguliere iPhone 15 kreeg een verouderde A16 Bionic-chip. We verwachten dat Apple een sprongetje zal maken naar de A18 Bionic Chip, of toch kiest voor de A17-chip bij reguliere modellen. De Pro-modellen krijgen ieder jaar een flinke upgrade in rekenkracht en ook dit jaar kunnen we weer rekenen op nog meer rekenkracht. Zo zullen de duurdere Pro-modellen hoogstwaarschijnlijk de A18 Pro-chip krijgen.

Die chip is hard nodig, want Apple kondigt van de zomer waarschijnlijk de grootste update ooit aan. iOS 18 wordt mogelijk compleet opnieuw ontworpen. Zo zouden er meer dan 15 apps een complete make-over ondergaan. En verder gaat Apple zich veel meer focussen op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI), zoals Samsung vorig jaar al deed. Alle AI-functies worden lokaal gebruikt en daar is dus een krachtige chip voor nodig. De nieuwe iPhone krijgt minstens 128 GB opslagruimte en ten minste 6 GB werkgeheugen, zo is de voorspelling.

Prijzen en beschikbaarheid

Het is natuurlijk nog even koffiedik kijken wat de prijzen van de nieuwe modellen zullen zijn en wanneer ze beschikbaar komen. Maar we kunnen wel kijken naar aankondigen uit het verleden om een voorzichtige voorspelling te doen. We denken dat de presentatie van de nieuwe smartphones in de tweede week van september zal worden gehouden. Meestal op een maandag of een dinsdag. De kans is groot dat het 9 of 10 september zal zijn. Woensdag kun je alvast wegstrepen, want dat is een gevoelige datum in de Verenigde Staten.

De release vindt dan mogelijk iets later plaats, tegen het einde van september. Wanneer precies, is afhankelijk van eventuele productie problemen. De gewone iPhone 16 zal mogelijk 969 euro gaan kosten. De Pro-modellen komen beschikbaar vanaf 1.229 euro, zo is nu de voorspelling.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching