Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, zonnepanelen, energie - Vorige week kondigde Eneco aan ook een terugleverheffing voor klanten met zonnepanelen in te voeren. Wij ontdekten dat het bovendien in sommige gevallen helemaal niet mogelijk is een vast contract af te sluiten bij Eneco, als je zonnepanelen hebt.

Wie de tarieven voor meer dan een jaar vast wil leggen, kan, onder voorwaarden, bovendien nog maar bij vier aanbieders terecht.

Vastleggen tarieven

Heb je zonnepanelen en wil je je energietarieven voor meer dan een jaar vastleggen? Dan heb je momenteel slechts vier energieleveranciers om uit te kiezen. Bij Eneco kun je zelfs helemaal geen vast contract afsluiten als je veel stroom teruglevert. Dat concludeert duurzaamheidsplatform Slimster na eigen onderzoek. Energiebedrijven die zowel vaste als dynamische tarieven aanbieden, stellen dat laatstgenoemde optie de voordeligste keuze is.

Slimster analyseerde van zestien energieleveranciers de contracten die momenteel op de websites van deze bedrijven zijn af te sluiten. Opvallend: wie gas en stroom verbruikt, maar geen eigen stroom opwekt, kan bij elf van deze leveranciers een contract voor maximaal drie jaar afsluiten. Ben je van het gas af? Dan blijven er nog acht opties over, plus een tweejarig contract bij Mega Energie. Geef je ook nog aan zonnepanelen te hebben, dan kun je alleen bij Vandebron en Innova terecht voor een driejarige overeenkomst. Budget Energie biedt deze optie op haar site alleen aan voor consumenten met zonnepanelen en een gasaansluiting.

Geen terugleverkosten met dynamisch contract

Van de onderzochte leveranciers zijn er zes die, naast een vast of variabel contract, inmiddels ook een dynamisch energiecontract op basis van uurtarieven aanbieden. Vijf van deze zes bedrijven tonen het dynamische contract als voordeligste optie, met en zonder zonnepanelen. Er zijn ook leveranciers die zich uitsluitend toeleggen op deze dynamische contracten. Doordat klanten dezelfde marktprijzen ontvangen voor hun teruggeleverde zonnestroom als dat ze betalen, hoeven deze bedrijven geen terugleverkosten in rekening te brengen. Zij hoeven immers niet toe te leggen op de stroom die zij van hun klanten moeten inkopen, hetgeen bij vaste tarieven vaak wel het geval is.

Geen vast contract bij Eneco met overschot zonnestroom

Afgelopen week introduceerde Eneco als eerste van de drie grootste energieleveranciers juist wel een terugleverheffing voor klanten met zonnepanelen. Essent en Vattenfall gaven aan snel te volgen. Nu blijkt uit het onderzoek van Slimster bovendien dat het niet mogelijk is een vast energiecontract af te sluiten bij Eneco, wanneer je meer stroom teruglevert dan verbruikt. Opvallend: gebruik je nog gas, dan is er wel een jaarcontract beschikbaar. “Hiermee toont Eneco zich bepaald geen aantrekkelijke leverancier voor Nederlanders die hun huis verduurzaamden door veel zonnepanelen en een zuinige warmtepomp te laten installeren. Dat een vast contract nog wel beschikbaar is voor gasverbruikers, helpt ook niet mee in de beeldvorming”, zegt Marvin Grouw van Slimster.

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching