Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Campagnebeeld Delft Fringe Festival 2024 liggend HR - Fotograaf: Sjoerd Derine. - NLMagazine/Delft, Evenementen, podiumkunsten - Negen dagen lang, van 28 mei tot en met 9 juni, zetten 28 makers Delftop zijn culturele kop. In de stad kun je op 31 locaties terecht voor een heerlijk cabaret, dans, familietheater, kleinkunst, muziek en alles wat daar direct of indirect mee te maken heeft.

Delft Fringe Festival (je schrijft het zonder ‘het’ ervoor) vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats. Dit jaar zijn de 28 makers gekozen uit 410 aanmeldingen en gaan maar liefst 14 voorstellingen op het festival in première. Deze nieuwe generatie makers wil het publiek een belangrijke boodschap, en soms zelfs een letterlijke call to action, meegeven. Ze staan te springen om te mogen verrassen, entertainen, ontroeren en aan het denken te zetten. De thema’s in hun werk komen voort vanuit fascinatie of maatschappelijke noodzaak. 

Over mannelijk perspectief op abortus, genderregels en daten als autist…
Zoals het werk van de 18- jarige kleinkunstenaar en Tik-Tokker Wouter Haaksema die met zijn voorstelling ’Bedankt voor het luisteren’ vertelt over de worsteling tussen zijn homoseksualiteit en zijn christen zijn. Of Sophie Willemijntje die op haar 21e de diagnose autisme kreeg en daarmee een nieuwe dimensie ervoer in het daten. Ze maakte daar de voorstelling ‘​​Tales of the Tinderverse’ over.

Maar er komen meer maatschappelijke onderwerpen, discussies en ontwikkelingen aan bod. Zo zette Mystha Mandersloot (de winnares van vorig jaar) met haar voorstelling het gesprek over abortus opnieuw op tafel en is zij dit jaar te zien met een vervolg. Ging het in ABORTUSVERHALEN om het perspectief van de vrouw, dit jaar maakt de Amsterdamse een nieuwe creatie rond het thema, maar dan vanuit het mannelijk perspectief. En ja, in deze voorstelling genaamd ‘Verhalen van Verwekkers’ gaan emotie en humor opnieuw hand in hand.

De Amsterdamse dansmaker Liza Sulaiman groeide op in een Irakese en Belarussische familie, bekend met oorlog en politieke onderdrukking. In haar voorstelling ‘Iraqi Bodies' brengt ze via dans en Arabische poëzie een ode aan ieder lichaam dat gedwongen is te vluchten en het vertrouwde achter zich te laten.

Over Delft Fringe Festival

Delft Fringe festival biedt podiumkunstenaars de ruimte om op te treden en feedback te krijgen van zowel publiek als professionals, waaronder impresariaten en scouts. Hiermee is Delft Fringe festival een unieke kickstarter van nieuwe artistieke carrières. In de afgelopen 14 jaar is het evenement uitgegroeid tot één van de belangrijkste theaterfestivals voor nieuwe makers. Er is een publieksprijs (Delft Fringe Festival Award) te winnen, met flink veel media-aandacht tot gevolg. De festivalorganisatie biedt extra begeleiding in de artistieke carrière van de talenten. Grote kans dus dat je de makers van nu, volgend jaar in de grote zalen ziet. Zie ook prijswinnaars.

Bron: Persportaal

Quote

Uitgaan nu.nl

29 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching