Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Brussel, Evenementen - Op 9 april gaat de tweede editie van het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) Festival van start. Het verwelkomt bezoekers van 9 tot en met 13 april in het Jubelpark en het Museum Kunst en Geschiedenis in Brussel.

Het Festival biedt muziekoptredens, dans, theater, filmavonden, samen met boeiende debatten en gesprekken over hoe we samen voor een mooiere, duurzamere en inclusievere toekomst kunnen zorgen.

Op de affiche staan sprekers als Paola Antonelli, de conservator Architecture and Design van het Museum of Modern Art in New York, geluids- en installatiekunstenaar Emeka Ogboh, en de winnaar van de Pritzker Prize, architect Shigeru Ban. Daarnaast kunnen de aanwezigen deelnemen aan praktische workshops over mode, bouwmaterialen of sociale inclusie, met een duurzame modeshow.

Gedurende vijf dagen is het NEB Festival gratis toegankelijk voor alle bezoekers en biedt het een divers programma. Bezoekers hebben de mogelijkheid om het Fest-gedeelte bij te wonen en te genieten van artistieke optredens en concerten. Daarnaast hebben ze op de Fair de gelegenheid om innovatieve projecten te ontdekken die Europa transformeren. Tot slot, kunnen ze op het Forum deelnemen aan boeiende debatten met erkende opiniemakers, zoals EU-vertegenwoordigers, de conservator Architecture en Design van het MoMA Paola Antonelli of de directeur van Fedora en de winnaar van de 'Forbes 30 under 30'-prijs, Edilia Ganz.

Het evenement wordt op 9 april officieel geopend door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, de Belgische premier, Alexander De Croo, Europese commissarissen Iliana Ivanova en Elisa Ferreira, Belgisch staatssecretaris Thomas Dermine en de directeur-generaal van IIASA, Hans-Joachim Schellnhuber.

Voor een duurzame Europese mode

Bezoekers zullen zich verdiepen in de inspanningen om duurzaamheid in Europese mode te stimuleren. Het is de bedoeling om het bewustzijn rond de impact van fast fashion te vergroten en om een inzicht te krijgen in de levenscyclus van textiel.


Op donderdag 11 april is er een keynote van Katrín Thorvaldsdóttir over Slow Fashion; een discussiepanel gemodereerd door Agnieszka Oleksyn met inzichten van Paul Kerssens, Mária Štraneková en Pascal Morand.
Het belangrijkste onderdeel van de dag is een show rond duurzame mode, met een catwalk in de gerespecteerde 'Grand Narthex'-hal van het Museum voor Kunst en Geschiedenis, gevolgd door een tentoonstelling in de 'Petit Narthex'. In de modeshow komen 10 buitenlandse ontwerpers en 6 ontwerpers van het Atelier Saint-Luc in Brussel aan bod.

Veel plezier op het Fest

Festivalgangers doen er verrijkende culturele ervaringen op, ontdekken opkomende kunstenaars en kunnen zich elke avond onderdompelen in het diverse culturele aanbod, waaronder concerten, filmavonden, escape games of dansoptredens.We kunnen rekenen op de aanwezigheid van Besac Arthur (BE), Commando Jugendstil (IT/VK), Pepe arts (DE), Threads (PT) of Sibil•la Ensemble (NL), om er maar enkele te noemen.

Ervaar de Fair

Naast de festiviteiten worden bezoekers aangemoedigd om actief deel te nemen aan diverse boeiende ervaringen, verspreid over meer dan 70 workshops, labo's en tentoonstellingen. Tijdens het Festival stelt het Museum voor Kunst en Geschiedenis 50 exposanten ten toon, zodat bezoekers innovatieve projecten en oplossingen kunnen ontdekken die design integreren met maatschappelijke en milieubehoeften. Al deze projecten zijn gebaseerd op de kernwaarden van NEB en stimuleren een gezamenlijke bijdrage aan een duurzamere en rechtvaardigere toekomst.

Debat in het Forum

Er zullen ook diepgaande debatten en gesprekken zijn over onderwerpen als architectuur, bouw, duurzaamheid, aanpassing, het bouwen aan een duurzame modewereld, en kunst. Zo is er op 10 april een paneldiscussie over "Driving climate action: Embracing the change in the built environment" en op 11 april over "Education and training for changing behaviours". De gesprekken worden geleid door sprekers op hoog niveau uit heel de wereld, erkende experten in hun respectieve domeinen. 

Ontdek architecturale meesterwerken

Bezoekers krijgen de kans om drie baanbrekende architecturale meesterwerken te verkennen, gemaakt door gerespecteerde architectuurteams die hun visie op een duurzame en inclusieve toekomst voorstellen. Bezoekers kunnen foto's nemen in het 'Caterpillar Pavilion' van Jerzy Latka en onder het 'Bamboo Trilix Pavilion' van Brian Wennersten. Ze krijgen ook de kans om de door ENORME ontworpen 'Portable City' te verkennen.

Meer informatie over het volledige programma vindt u via deze link.

Achtergrondinformatie

Het Nieuw Europees Bauhaus (NEB) werd gelanceerd door de Europese Commissie om de Europese Green Deal te vertalen in een tastbare verandering omdat die ons dagelijkse leven verbetert. Het biedt duurzame oplossingen om de gebouwde omgeving en levensstijlen te verbeteren richting een duurzame transitie. Hierbij wordt duurzaamheid en goed ontwerp gecombineerd tot oplossingen die minder koolstof nodig hebben. Bovendien zijn deze oplossingen ook inclusief, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, met respect voor de verscheidenheid aan plaatsen, tradities en culturen in Europa en daarbuiten.

In slechts drie jaar na de lancering, heeft NEB tot een sterke beweging op lokaal niveau geleid en nemen lidstaten, regio's en gemeenten uit de hele EU actief deel. In elke lidstaat waren er talrijke activiteiten– in totaal bijna 500 specifieke projecten – op het vlak van onderzoek en innovatie, cohesie, regionale en stedelijke ontwikkeling, de ontwikkeling van vaardigheden, en cultuur. Er is nu een bruisende NEB-gemeenschap die op dit ogenblik bijna 1400 leden telt en miljoenen Europeanen bereikt.

Quote

Uitgaan nu.nl

02 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching