Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Muziek, Klassieke muziek - De Wonderfeel Keep an Eye Productieprijs is dit jaar toegekend aan de in Den Haag geboren en getogen componist en liedjesschrijver Thomas van Dun.

De première van zijn winnende compositie Tomorrow, tomorrow, and tomorrow, een rustgevend ligconcert voor twee vleugels, is vrijdag 19 juli op festival Wonderfeel.

De jaarlijkse Keep an Eye Productieprijs is in het leven geroepen om jonge creatieve makers in staat te stellen hun artistieke ideeën en ambities tot leven te wekken. Met het geldbedrag van tienduizend euro kunnen zij een nieuwe, complete podiumproductie ontwikkelen die tijdens het festival Wonderfeel in première gaat en daarna langs andere festivals toert. Muziek staat centraal, maar daarnaast wordt van de winnaar verwacht dat er samenwerking met andere (kunst)disciplines plaatsvindt.

De vakjury kent de prijs dit jaar unaniem toe aan Thomas van Dun en zijn compositie Tomorrow, tomorrow, and tomorrow: “Het concept verraste ons. We kennen Thomas als een componist die feilloos een sfeer weet neer te zetten, die je meevoert door zijn kathedralen van klank. Hier voegt hij daar een dimensie aan toe. Hij creëert een luisterervaring die bij uitstek op Wonderfeel past, die je liggend bij podium Het Weiland meevoert als in een trance. Het is, zoals Thomas het ook zelf benadrukt, een welkome, misschien zelfs broodnodige reflectie op de hectiek van het moderne leven, waarbij we vaak vergeten in het moment te leven. Tomorrow, Tomorrow, and Tomorrow is een uitnodiging om even stil te staan. Of eigenlijk te liggen.” De jury bestaat uit Willemijn Mooij (directeur Nederlandse Bachvereniging), Fedor Teunisse (artistiek leider HIIIT en Asko|Schönberg), Maartje Lemereis (componist en pianist), Maartje Goes (actrice, violiste, zangeres en presentatrice), Tamar Brüggemann (directeur Wonderfeel) en Georges Mutsaerts (directeur Wonderfeel).

Thomas van Dun over Tomorrow, tomorrow, and tomorrow: “Het uitgangspunt is een reflectie op het dagelijkse stramien waarin ik mezelf vaak verlies, waarschijnlijk voor velen herkenbaar. Door deadlines, afspraken en verplichtingen, gecombineerd met de huidige onzekere tijden betrap ik mezelf erop meer in de toekomst te leven dan in het hier en nu. In mijn compositie wil ik die drang en spanning verklanken om er vervolgens door repetitiviteit, stiltes en tekst op te reflecteren. Zo geef ik het publiek ruimte om zich in de klanken te verliezen en in het lichaam te zitten in plaats van in het hoofd.” Op Wonderfeel voert pianoduo Scholtes & Janssens het driedelige stuk uit op verstemde vleugels en synthesizer, in combinatie met electronics.

Thomas van Dun (Den Haag, 1995) componeerde voor diverse ensembles, onder meer voor symfonieorkesten. Zijn werk voor klassieke ensembles onderscheidt zich door ritmische levendigheid, verwantschap met elektronische dansmuziek, kleurrijk gebruik van instrumentatie en grote ruimtelijke gebaren. Zijn stukken zijn uitgevoerd door onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en Residentie Orkest. In 2018 was zijn muziek te horen bij de start van de Olympische Spelen. In augustus 2021 ging zijn slagwerkconcert In Transit in première bij de concertserie van het Nederlands Studenten Orkest; de solist was Nederlandse Muziekprijs-winnaar Dominique Vleeshouwers. In 2022 creëerde hij als artist in residence de concertervaring Lichtmis voor festival Dag in de Branding. In oktober 2023 ging zijn compositie Rocailles de l'après-vie in première op de NTR Zaterdagmatinee in Concertgebouw Amsterdam met Asko|Schönberg en Bas Wiegers.

Wonderfeel is het grootste buitenfestival voor klassieke muziek. Dit jaar vindt het festival plaats van 19 t/m 21 juli in het natuurgebied Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Met optredens van barok tot minimal, met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Drie dagen lang muziek beleven in een losse en toegankelijke sfeer. Daarnaast is er een ruim aanbod van poëzie, dans, verhalen en natuurwandelingen. 

 De Keep an Eye Foundation houdt de ogen open voor jonge, veelbelovende talenten in verschillende disciplines. Zij krijgen dankzij beurzen, prijzen, shows en festivals de kans om hun talent te presenteren en te ontwikkelen en bovenal hun creatieve dromen te verwezenlijken. De stichting werkt veelal samen met gerenommeerde opleidingen en instellingen in Nederland. Keep an Eye streeft verder naar uitwisseling tussen de verschillende disciplines en opleidingen. Dit om het werk eens in een ander perspectief te zien.

Thomas van Dun en Tamar Brüggemann (directeur Wonderfeel)
© Pieter Kunnen, foto boven © Harry Stuurman

Quote

Uitgaan nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching