Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Tekstraton - NLMagazine, Muziek, VIDEO’s - Het is weer voorjaar, de zomer is in aantocht. De grutto’s zijn geland en gaan binnenkort hun broedplaatsen opzoeken. Want de vogelaars weten: als de grutto zich toont, breken mooie maanden aan. Kortom, we kunnen de winterjassen opbergen en genieten van de warme zonnestralen (al roert maart nog wel zijn staart en doet april wat ie wil).

Ik krijg dan altijd de melodie en tekst van het zalige nummer Summer Breeze op net- en hoornvlies. Met songlines als: See the curtains hangin’ in the window, in the evenin’ on a Friday night. A little light a-shinin’ through the window, let me know everything is allright. Summer breeze, makes me feel fine, blowing through the jasmine in my mind.

Nou heb ik altijd gedacht dat Summer Breeze niet alleen – prachtig – is gezongen door de The Isley Brothers, maar dat ze het nummer ook hebben geschreven. Daar zat ik goed fout. Summer Breeze werd in 1972 gecomponeerd en uitgebracht door het Amerikaanse Softrockduo Seals & Crofts. Nou, dat was even schrikken. Dat duo was bijna de tegenhanger van onze Ellie & Rikkert, bekend van de classic Ik heb een tante en een oom, die wonen in een Kauwgomballenboom.

Maar het filmpje van Seals & Crofts geeft een mooi beeld van de 70’S Vibe. Het duo bestond uit Jim Seals en Dash Croft, beiden afkomstig uit Texas. Ze speelden onder meer in de band The Champ, die een aanzienlijke hit had met Tequila (ta tat ta ta ta ta ta ta: tequila!; great lyrics). Summer Breeze was hun eerste eigen hit en ze hadden er nog wat meer in de stijl van America (met dat paard zonder naam). Toen ze hun platencontract met Warner Bros verloren, trokken ze zich terug en bekeerden zich tot het bahia-geloof. Bedankt voor de mooie song Jim & Dash! Ik voel de zomer aankomen, dankzij dat briesje.

Snel terug naar The Isley Brothers. Want wat is dat een legendarische band! Ik raad iedereen aan een een playlist met Isley-hits op te zetten, je weet niet wat je hoort, meer dan 60 jaar muziekgeschiedenis.

Met nummers als Shout (hun allereerste hit in 1959), This Old Heart of Mine, Behind a Painted Smile (uit hun Motowntijd, in 1982 prachtig gezongen door Mathilde Santing; zie de link), It’s Your Thing (ook bekend van een 0.0 reclame), Who’s That Lady, Between The Sheets, Caravan of Love, Harvest for the World, Contagious etc etc. Het is teveel om allemaal op te noemen.

Hun nummers zijn gesampeld door alle groten der aarden, zoals Kendrick Lamar, Dr Dre, Biggie, Ice Cube, Beasty Boys, J Dilla en Madlib. Bij elkaar zijn er 6 Isley Brother geweest. Daar zijn er nog maar 2 van over: zanger Ronald Isley en gitarist Ernie Isley. Dat ze nog steeds een geweldige performance kunnen geven blijkt wel uit hun optreden in de Tiny Desk Sessions (zie link). Het was nog in coronatijd, dus er was geen publiek bij. Anders was het dak er zeker afgegaan. In de link een filmpje over wat er door de jaren heen met de Brothers is gebeurd (best tragische verhalen). De 3 na laatste Brother Rudolph overleed in oktober 2023.

Ook speciaal is het filmpje over hun optreden met een jonge Jimi Hendrix die zij helemaal in het begin van zijn carrière onder de arm namen (en onder meer nieuwe snaren en een witte Fender gaven).

Helaas kwam Jimi iets te vaak te laat en mocht ie op enig moment niet meer meedoen. Wat zou er zijn gebeurd als Jimi wel op tijd zou zijn gekomen? Jimi vertrok later naar Engeland en pas daar brak hij door. Maar goed, de Isleys konden het ook heel goed zonder hem af. THE ISLEYS, A GREAT (MUSICAL) HARVEST FOR THE WORLD!

Quote

Uitgaan nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching