22
Fri, Nov

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam, Kunst & Cultuur - We zijn verheugd om ons voorjaarsprogramma aan te kondigen en deel uit te maken van Amsterdam Art Week 2024. Terwijl we terugkijken op tien jaar TMH (2013/14 – 2023/24), blijven we hedendaagse artistieke media verkennen met onze tentoonstellingen, publicaties en evenementen.

Gepresenteerd in samenwerking met de kunstenaars en gefinancierd door kunstverkoop ter ondersteuning van hun werkzaamheden: 

15 maart – 12 mei
ANDRÉ DE JONG: FOTOGRAFIE
New York- en natuurdagboeken

30 mei – 1 september (voorkamer galerie)
LEO VROEGINDEWEIJ: SCULPTUUR
Samengesteld door de kunstenaar ter gelegenheid van zijn nieuwe kunstenaarsboek
Gepubliceerd door TMH

30 mei – 1 september (TMH Stijlkamer Projecten)
PUBLISHING: AN AMSTERDAM THING
Consequences – Onze nieuwe publicatiereeks
Speciale edities: ELSA TOMKOWIAK, ZHU HONG, JAN SCHOONHOVEN
Ook te zien: ART & PROJECT BULLETINS, 1968-89 (selectie)

www.merchanthouse.nl

ANDRÉ DE JONG: FOTOGRAFIE
New York- en natuurdagboeken - 15 maart – 12 mei
André de Jong, New York Diary, no. 9, 2015. Giclée pigment print on Hahnemühle Rag, 40 x 53 cm.

De monografie over André de Jong (1945, NL) uit 2022 – gepubliceerd door TMH met ondersteuning van het Mondriaan Fonds – bevat een tekst van essayist Jan Postma getiteld ‘Het zien zien’. De titel vangt de buitengewone aard van het fotografische archief van De Jong, zo groot dat het onmogelijk zou zijn om alles tentoon te stellen. De huidige tentoonstelling omvat een gedrukte selectie uit De Jongs New York- (2005) en Natuurdagboeken (doorlopend). Deze dagboeken hebben De Jongs uitvoerende fotografie in de studio aangevuld, met sommige afbeeldingen gemaakt als op zichzelf staande kunstwerken en andere als fotografische ‘schetsen’ voor tekeningen en andere werken.

Bij het omschrijven van de serie van De Jong, schrijft Postma: ‘Ik kan vertellen dat op een foto uit New York een deel van een brandtrap te zien, maar dat doet er niet wezenlijk toe. Wat is vastgelegd is het contrast tussen het schaduwrijke gitzwarte metaal en het efemere niets erachter… Ik kan vertellen dat een foto een stuk hout toont, een deel van een boomstronk, maar het gaat er vooral om hoe je geleidelijk aan ziet dat er in dit stuk hout ooit leven schuilde.’ De Jong is een uitzonderlijk tekenaar, maar ook een toegewijd fotograaf, een performancekunstenaar, beoefenaar van land art en een meester in sculpturale vormgeving.

LEO VROEGINDEWEIJ: SCULPTUUR
Samengesteld door de kunstenaar ter gelegenheid van zijn nieuwe kunstenaarsboek
30 mei – 1 september

Leo Vroegindeweij, Untitled, 2021. RVS, ceramics, 35 x 210 x 135 cm.

Leo Vroegindeweij (1955, NL) is één van de meest innovatieve hedendaagse kunstenaars en werkt op het snijvlak van het formele en conceptuele vocabulaire. Concepten als ongecontroleerde omstandigheden; tijd en ruimte; en een ingenieuze interpretatie van de begrippen schaal en afmeting, zijn Vroegindeweij’s natuurlijke gereedschappen geworden gedurende zijn 45 jaar als beeldhouwer. Nu keert Vroegindeweij terug naar TMH met een overzichtstentoonstelling van zijn eerdere en recentere beeldhouwwerken. De tentoonstelling volgt op zijn geprezen Ephemeral Project dat hij in 2022 voor TMH creëerde, en zal zijn nieuwe kunstenaarsboek over het project vieren, uitgegeven door TMH.

De werken van Vroegindeweij zijn te zien in tal van museumcollecties en tentoonstellingen. In 2015 voegde het Kröller-Müller Museum zijn monumentale werk uit 1992 toe aan het beeldenpark. Zijn Apollolaan-installatie werd gezien als een cruciale bijdrage aan de Amsterdamse sculptuur biënnale ARTZUID 2017, samengesteld door Rudi Fuchs, voormalig directeur van het Stedelijk Museum. Vroegindeweij, winnaar van de Prix de Rome in 1985, was verbonden aan de vooraanstaande avant-garde galerie Art & Project, 1968-2001, en heeft sindsdien een prominente rol gespeeld in samengestelde en institutionele overzichtstentoonstellingen van Nederlandse kunst. Vroegindeweij woont en werkt in Amsterdam en in Méligny-le-Grand, FR.

From Consequences I, Leo Vroegindeweij.

Het publicatieprogramma van TMH haalt inspiratie uit het grafische erfgoed van Amsterdam. Een van onze vroege tentoonstellingen (2015) was gewijd aan de legendarische gedrukte kunst- en documentatiereeks Art & Project Bulletins, 1968-1989, en presenteerde voor het eerst de volledige set, nummers 1-156, in Amsterdam. Leo Vroegindeweij (tegelijkertijd te zien in de voorkamer van de galerie) was een van de leidende kunstenaars van de Art & Project galerie en creëerde Bulletins 150 en 154. Bij Art & Project voegde hij zich bij de belangrijkste spelers van de conceptuele kunst, waaronder Lawrence Weiner, Robert Barry, Alighiero Boetti, Daniel Buren, Stanley Brouwn, Joseph Kosuth, Hanne Darboven, Sol LeWitt, Richard Long en Ger van Elk. De geschiedenis van Art & Project (1968-2001) was het onderwerp van een uitgebreide recente tentoonstelling in het Kröller-Müller Museum in 2023/24.

Ter gelegenheid van de publicatie van Vroegindeweij's nieuwe kunstenaarsboek presenteren we een selectie uit de Bulletins. Het boek voegt zich bij onze speciale jubileumheruitgave van de TMH Jan Schoonhoven/Henk Peeters-catalogus en opent onze nieuwe catalogusreeks, Consequences I-V, die volledig wordt uitgebracht in 2024/25. Naast de Art & Project Bulletins bevat de tentoonstelling limited editions en andere werken van TMH-kunstenaars.

Evenementen
Vrijdag 15 maart, 18:00-20:00
Opening met de kunstenaar
ANDRÉ DE JONG: FOTOGRAFIE

Vrijdag 29 & zaterdag 30 maart
TOMOKO MUKAIYAMA aan TMH’s vleugel
Sluit de Of Sound & Song concertreeks af 
Ticket link met verdere informatie volgt

Met Amsterdam Art: 30 mei – 2 juni
Opening met de kunstenaar & gastsprekers
LEO VROEGINDEWEIJ: SCULPTUUR
Speciaal evenement: Presentatie kunstenaarsboek

Reservering gewenst: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over The Merchant House
The Merchant House presenteert hedendaagse kunstprojecten gefinancierd door de verkoop van kunst. Ieder project, samengesteld door de oprichter en artistiek directeur Marsha Plotnitsky, omvat naast een uitgebreide tentoonstelling ook culturele en onderzoeksgerichte evenementen en een verzorgde catalogus of kunstenaarsboek.

TMH zet internationale en Nederlandse vernieuwers in de schijnwerpers, zoals John Coplans, André de Jong, Beppie Gielkens, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Rini Hurkmans, Dennis Oppenheim, Henk Peeters, Pino Pinelli, Judit Reigl, Carolee Schneemann, Jan Schoonhoven, André Stempfel en Leo Vroegindeweij, maar ook jong talent, waaronder Sylvie Bonnot, Kokou Ferdinand Makouvia, Mary Sue, Elsa Tomkowiak, Mengzhi Zheng en Zhu Hong. Sinds de opening in een historisch grachtenpand in 2013 is TMH uitgegroeid tot een moderne versie van de Nederlandse traditie van de koopman—een levendige en openbare kunstruimte.

The Merchant House
Herengracht 254
1016 BV Amsterdam

Opening hours: Friday & Saturday, 13:00-18:00
Or by appointment:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.merchanthouse.nl

Quote

Uitgaan nu.nl

22 november 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching