Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Door Pascal Besselink - DAS Rechtsbijstand - NLMagazine, Werkgelegenheid, ontslag – Een werkgever die een werknemer op staande voet ontslaat, kan wel eens voor vervelende verrassingen komen te staan. De meeste werkgevers volgen in dit kader niet de juiste formaliteiten.

Je kunt wel iemand op staande voet ontslaan, maar als de juiste procedures niet zijn gevolgd, komt zo’n werknemer via de rechterlijke weg weer gewoon naar binnen. De gevolgen zijn voor werkgevers groot als zij een ontslag op staande voet geven dat echter door de rechter wordt teruggedraaid. Als werkgever moet je daarom vaak diep in de buidel tasten. Dat blijkt eens te meer uit een recente rechterlijke uitspraak (zie het artikel uit het AD, onderaan deze pagina). 

Verschillende uitspraken van rechters bij ontslag op staande voet
Er zijn redenen genoeg om een werknemer op staande voet te ontslaan. Denk aan diefstal, geweld op de werkvloer of fraude. Of de rechter de aangevoerde reden ook voldoende vindt, is niet altijd zeker. Zo vond de rechter dat het meenemen van een pak drinkyoghurt dat over de datum is, voldoende reden voor ontslag op staande voet. Een andere rechter oordeelde daarentegen dat het meenemen van een plastic tasje ter waarde van drie cent zonder dit af te rekenen, geen goede reden was om ontslag op staande voet te geven.  

Gegeven ontslag op staande voet kan aardig in de papieren lopen
Als de rechter het ontslag op staande voet vernietigt, dan blijft de werknemer gewoon in dienst. Wat veel werkgevers niet beseffen, is dat de werknemer die op staande voet is ontslagen ook in dat ontslag kan berusten, maar tegelijkertijd wel aanspraak kan maken op een transitievergoeding en billijke vergoeding. Dit kan aardig in de papieren lopen. Je kunt in dat geval niet eenzijdig het gegeven ontslag op staande voet intrekken en bent dus afhankelijk van welke weg de werknemer bewandelt. Ontslag op staande voet, het klinkt zo eenvoudig en als een snelle handeling. Het tegendeel is waar.

Aanleiding van dit artikel is een verslag in het AD: Bezoekje aan tuincentrum maakt baas argwanend: zieke werknemer krijgt privédetective op haar dak | Binnenland | AD.nl

Bron: Persportaal

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching