Door Rogier Nijssen, Hogeschool Inholland - NLMagazine, Energie, windenergie, windmolens, natuur& milieu- Er zijn in Europa nog nooit zoveel windmolens op zee aangesloten als in het afgelopen jaar. Het aantal windmolens steeg maar liefst met 40% ten opzichte van 2022. Hierdoor is er netto netto 4,2 gigawatt aan vermogen bijgekomen.
Volgens branchevereniging ‘WindEurope’ installeerde Nederland samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de meeste nieuwe capaciteit. Mede door een record aan investeringen is de verwachting dat het aantal windmolens en windmolenparken op zee de komende jaren gigantisch zal blijven toenemen.
Keerzijde windenergie
De keerzijde is dat Europa nu al jaarlijks maar liefst ongeveer 4 miljoen ton aan afgedankte turbinebladen moet verwerken. Men verwacht dat dit aantal in 2030 zal oplopen tot 570 miljoen. Afgedankte windturbinebladen vormen een immens groeiend milieuprobleem. Dit vraagt om een urgente heroverweging van de volledige levenscyclus van windturbines, met nadruk op duurzaamheid en recycling. Als we dit soort veranderingen niet doorvoeren, dreigt de snelle groei van windenergie ons op te zadelen met een aanzienlijk afvalprobleem.
Ontwerpen voor het leven
Fabrikanten van windturbines staan voor de opgave om hier iets aan te doen. Het concept 'ontwerpen voor het leven' is hierbij van cruciaal belang. Het gaat niet alleen om het produceren van windturbines, maar ook om het nadenken over wat er met deze turbines gebeurt na hun levensduur. Het begraven van afgedankte wieken of downcyclen van wieken naar cement is natuurlijk uit den boze en is natuurlijk niet langer houdbaar. Een verschuiving naar hoogwaardige recyclingprocessen, waarbij turbinebladen worden omgezet in nieuwe, innovatieve producten, biedt een oplossing.
Samen verantwoordelijk voor de toekomst
Deze aanpak biedt niet alleen milieuvoordelen, maar kan ook de reputatie van fabrikanten versterken en hen voorbereiden op strengere overheidsregelgeving. Het concept van levensduureigenaarschap, waarbij zowel fabrikanten als klanten verantwoordelijkheid dragen voor het hele levensproces van het product, stimuleert transparantie en deelt verantwoordelijkheid. De overheid speelt eveneens een rol door het stimuleren van gerecycled materiaalgebruik en het stellen van voorwaarden bij aanbestedingen.
Achtergrond van auteur Rogier Nijssen
Rogier Nijssen is sinds 2011 lector Composiet. De expertises van Rogier Nijssen liggen in composieten en windenergie, meer specifiek de bouw, constructie, en beproeving van rotorbladen. Deze expertise heeft hij grotendeels opgedaan tijdens zijn werk bij Kenniscentrum WMC (sinds 2018 onderdeel van LM Wind Power).
Bij Inholland ligt zijn expertise in brede kennis van composieten en de branche en natuurlijk het geven van onderwijs en het opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.
Sinds 1 oktober 2019 werkt Rogier, naast zijn werkzaamheden bij Inholland, als onderzoeker duurzame energie bij TNO. Met het Het project FIXAR, wat staat voor ‘Future Improvements for Composite Sustainable Automated Repair’, richt hij zich op het beantwoorden van de vraag hoe de luchtvaart- en windenergiesector composietenreparaties middels geautomatiseerde technologieën economisch verantwoord kan maken.
Deze vraag komt voort uit eerdere ervaringen in RAAK-mkb projecten op het gebied van composietfabricage, oriëntatie op de nationale en internationale markt en uit de feedback van het betrokken mkb.
Bron: Persportaal