Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine, boeken, kinderboeken, cabaret - Cabaretière Katinka Polderman is de nieuwe columniste van De Grote Vriendelijke Podcast, een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Polderman zal voortaan maandelijks haar licht laten schijnen op de kinderboekenwereld in de rubriek ‘De Grote Vriendelijke Polderman.’

Katinka Polderman gaat in De Grote Vriendelijke Podcast met een frisse blik commentaar geven op wat haar opvalt in de jeugdliteratuur. In haar eerste column draagt ze vier goede redenen aan waarom volwassenen kinderboeken zouden moeten lezen. “In sommige boeken voor volwassenen lijkt te gelden: het is pas literatuur als het erg is. En erg, dat is er in de echte wereld al genoeg. In kinderboeken is dat anders: er is vaak ook wel ellende maar altijd overwint het goede, altijd is er hoop”, aldus Polderman in de column.

De cabaretière maakte meerdere liedjesprogramma’s, nadat ze in 2005 de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaretfestival won. Momenteel is ze vooral bekend van de Beslisbomen die ze maakt voor de Volkskrant en LINDA. Een selectie werd vorig jaar verzameld in het boek ‘Beslisbos’ (Lebowski). Ze schreef zelf twee kinderboeken voor beginnende lezers onder de serienaam ‘De Bazenstraat’ (Billy Bones).

Literatuurliefhebber Polderman heeft een grote interesse in kinderboeken, die is toegenomen sinds ze zelf twee zoons heeft. Niet voor de kinderen, maar puur uit eigenbelang, vertelt ze in de podcast: “Als je jonge kinderen hebt, ben je vaak moe of ongeconcentreerd, dan grijp je niet meteen naar Proust. Kinderboeken zijn heel erg fijn, ze zijn overzichtelijk en je wordt toch intellectueel gevoed.”

De Grote Vriendelijke Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds, De Versterking, Stichting Lezen, het Jaap Harten Fonds, De Nederlandse Boekenbon en NBD Biblion.

Quote

Uitgaan nu.nl

28 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching