Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Zeeland/Walcheren - Op Walcheren is een onderzoek gestart naar hoe Zeeland er uit zag in de ijzertijd. Eerder waren er al vondsten uit 185 voor Christus ontdekt op Walcheren. Om meer te weten te komen over het leven van de Zeeuwen 2.200 jaar geleden, werkt Erfgoed Zeeland samen met andere organisaties aan dit onderzoek.

Gedurende twee weken hebben Leidse studenten een archeologisch booronderzoek uitgevoerd op Walcheren, op de plek waar eerder een rituele offerkuil uit de ijzertijd was gevonden. De precieze locatie van het onderzoek wordt echter niet bekendgemaakt. ” De onderzoekslocatie ligt midden in een weiland en dat weiland is van een landeigenaar,” zegt Dianne van de Zande, werkzaam bij Erfgoed Zeeland. Ze begrijpt dat mensen graag een kijkje willen nemen, maar voor de eigenaar is dat niet wenselijk.

Van de Zande legt uit dat het onderzoek vele jaren kan duren, eerst op de huidige locatie en later op andere plaatsen in Zeeland. ” We vinden het echt de moeite waard om naar deze vondsten te kijken,” zegt Van de Zande in het radioprogramma Zeeland Wordt Wakker.

Het onderzoek naar het verleden moet bijdragen aan een beter begrip van de Zeeuwse geschiedenis. ” We zijn benieuwd hoe mensen toen leefden, hoe zij omgingen met het landschap. Want het Zeeuwse landschap uit die tijd is echt uniek,” aldus Van de Zande. Tijdens de ijzertijd had het water in Zeeland een grote invloed op de handel. ” Er werd hier veel zout geproduceerd en zo waren er handelsnetwerken door heel Europa.”

Samen met de Provincie Zeeland, de Walcherse Archeologische Dienst en de Faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden, wil Erfgoed Zeeland bijdragen aan een bredere bekendheid van de unieke vondsten uit het verleden in Zeeland en deze met nieuw onderzoek in een Noordwest-Europese context plaatsen. Het project biedt tevens studenten de kans om specifieke vaardigheden te ontwikkelen en meer te leren over de archeologie van Nederland, met name in Zeeland.

Quote

Uitgaan nu.nl

18 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching