Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Opgraving Queen Anne scheepswrak - NLMagazine/Lelysstad, Geschiedenis, scheepvaart, museum, evenementen - Deze voorjaarsvakantie kunnen bezoekers van Museum Batavialand in Lelystad voor het eerst enkele vondsten bewonderen uit het ‘Queen Anne’ scheepswrak.

Het scheepswrak, dat dateert uit de 18e eeuw, werd in 2018 ontdekt op een akker bij Rutten in de Noordoostpolder.

Het wrak kwam werd gevonden toen de landbouwer tijdens ploegwerkzaamheden op houten constructiedelen stuitte. Met een periode van vier maanden waarin het wrak met de hand volledig werd vrij gegraven, ingemeten, getekend en gedocumenteerd, werden meer dan duizend voorwerpen, waaronder kanonnen, kogels, peperkorrels, en mediterrane vruchten, gevonden. Opvallend waren twee koninklijke tinnen lepels met het portret van de Engelse koningin Anne. Daarom werd besloten om het wrak te vernoemen naar de Engelse vorstin.

Een deel van de ontdekkingen werd overgebracht naar het Provinciaal Archeologisch Depot in Batavialand voor verder onderzoek. De verschillende vondsten uit het wrak wijzen op een schip van ongeveer 30 tot 35 meter lang, bekend als een Straatvaarder, dat werd ingezet voor handel in het Middellandse Zeegebied. Waarschijnlijk verging tussen 1715 en 1720 in de toenmalige Zuiderzee.

Speciaal voor de komende voorjaarsvakantie worden enkele van de vondsten voor het eerst tentoongesteld bij Batavialand, passend bij het vakantiethema van dit jaar: eetgerei. Bezoekers kunnen de objecten op woensdagmiddag en vrijdag bewonderen in de ArcheoHotspot in het museum.

Bron: Erfgoedstem

Quote

Uitgaan nu.nl

23 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching