Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Den Haag, Kunst & Cultuur, Klassieke muziek - In maart presenteert Residentie Orkest Den Haag meesterwerken van Stravinsky, Moesorgski en Sjostakovitsj. De solisten zijn cellist Nicolas Altstaedt en Vincent van Amsterdam, die te horen is in een nieuw Accordeonconcert van de jonge componist Mathilde Wantenaar. Voor het orkest staan vaste gastdirigent Jun Märkl, chef-dirigent Anja Bihlmaier en – bij Het Griezelorkest – Sander Teepen.

zo 3 mrt, 14.15 uur, Amare: Stravinsky, Moesorgski & Sjostakovitsj
Een aanlokkelijk concert vol passie en spanning. Luister naar sprookjesachtige symfonische verhalen en de betoverende klanken van een topcellist. Met meer dan vijftig cd’s en in 2022 een nominatie van Opus Klassik als dirigent van het jaar, is Jun Märkl een van de vooraanstaande dirigenten van onze tijd. De vaste gastdirigent leidt het Residentie Orkest in een programma met Russische evergreens. Moesorgski componeerde zijn Nacht op de kale berg naar het beroemde verhaal van Nikolai Gogol over een sinistere heksensabbat in de nacht van het Sint Jansfeest.

Stravinsky gebruikt twee Russische sprookjes in De vuurvogel. Uit dit ballet stelde hij enkele suites samen. Van Sjostakovitsj horen we het krachtige en kleurrijke Eerste celloconcert. Voor de Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt, in 2022 hoofdgast van het Prinsengrachtconcert, is dit werk een dierbare herinnering. Als zesjarige was het de eerste LP die hij hoorde. Het bracht hem definitief op het pad van de cello.

vr 15 mrt, 20.30 uur, Amare: Wantenaar & Stravinsky
Een veelbelovend talent en twee grote componisten van de vorige eeuw staan zij aan zij in dit concert van het Residentie Orkest olv chef-dirigent Anja Bihlmaier. Componiste Mathilde Wantenaar heeft in korte tijd een reputatie gevestigd met haar kleurrijke, aansprekende muziek. Ze schreef een nieuw Accordeonconcert, bepaald geen alledaags genre. De solopartij is in uitstekende handen bij de gelauwerde Vincent van Amsterdam, oud-winnaar van Dutch Classical Talent en een alleskunner op de accordeon. Van Igor Stravinsky klinkt het geliefde ballet Petroesjka, in de herziene versie uit 1947.

Het concert in Amare is onderdeel van de reeks RO NOW, waarbij je kennis maakt met topwerken en je weekend een bijzondere twist geeft. Iedere editie vertelt de dirigent je kort meer over de werken voor een diepere muziekbeleving.

za 23 mrt, 11.00 uur, Amare: Het Griezelorkest (6+)
Kinderen komen ogen en oren tekort tijdens Het Griezelorkest. Zeker met het hele Residentie Orkest op het podium. Met muziek uit Brittens The young person’s guide to the orchestra en een speciaal gecomponeerd werk van Ed de Boer: Het Griezelorkest. Acteurs: Remko Vrijdag & Imke Sara, regie & tekst: Dagmar Slagmolen, dirigent: Sander Teepen.

Het griezelt in Amare! Want het hele orkest mag er dan wel zijn, maar waar is de dirigent? Maar daar is Archibald. Het manusje-van-alles moet ervoor zorgen dat alles voor het Residentie Orkest goed geregeld is. Als er iets fout gaat, is het zijn schuld. En vandaag is het goed mis: de dirigent is zoek! Archibald begint samen met de jongsten een griezelige en muzikale zoektocht door Amare, dat plotseling betoverd lijkt. WC’s zijn veranderd in een immense ijsvlakte en de muziekbibliotheek in een spookachtig moeras. Het Griezelorkest is een spannend en meeslepende familievoorstelling vol mysterie.

Foto’s Nicolas Altstaedt, Mathilde Wantenaar & Vincent van Amsterdam

Quote

Uitgaan nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching