22
Mon, Jul

Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Dialooghuis: Afscheid nemen - wo 7 februari 2024, 19:30 - 22:00 - NLMagazine/Utrecht - Een laagdrempelige en gezellige avond om kennis te maken met de dialoog en elkaar te ontmoeten!

Elke eerste woensdag van de maand is dit de ontmoetingsplek voor dialoogbegeleiders én voor mensen die met elkaar in dialoog willen. In het Dialooghuis kunnen dialoogbegeleiders ervaring opdoen, gespreksthema’s onderzoeken of uitproberen, een nieuwe dialoogopzet uitproberen en in dialoogvorm brainstormen over een idee. Mensen die met elkaar in dialoog willen gaan, kunnen aanschuiven om mee te doen of om kennis te maken met de dialoog. Doe je mee? Aanmelden kan via de rode knop!

Thema: Afscheid nemen
Afscheid: Vasthouden, loslaten, nalaten. Wat begon als een simpel idee ‘praten over de dood, doodgewoon’, is door vrijwilligers tot leven gebracht naar een nieuwe dialoogreeks: Leven met vragen rond de dood. Op vijf verschillende plaatsen in Utrecht zijn we afgelopen jaar als stadsgenoten de dialoog aan over dit thema. Met dit thema sluiten we deze reeks bijzondere gesprekken af.

In dialoog over het levenseinde
Volgens SIRE praat 1 op de 3 mensen nooit over de dood. Doodgaan wordt als een individuele ervaring gezien, terwijl het ook een sociaal gebeuren is. We praten er weinig over met elkaar. Toch helpt het om er samen bij stil te staan. Een gesprek met elkaar verbindt, verrijkt, geeft rust en helpt bij rouw. Daarnaast verbetert het de kwaliteit van ons leven.

“Praten over een laatste levensfase gaat vooral over het leven” vertelt Joop Kools, dialoogbegeleider bij UiD en vrijwilliger bij het Stadshospice Utrecht. “Het gaat vooral over wie je bent, wat voor jou het leven betekent, de moeite waard maakt, over wat anderen voor je betekenen”. De dialoog is daar een beproefd middel voor. Het nodigt uit om echt naar elkaar te luisteren en samen te onderzoeken wat voor jou en de ander wezenlijk waardevol is. Je inspireert anderen met jouw zienswijze en gaat ook rijker naar huis doordat je door de bril van anderen hebt mogen kijken.

Wanneer en waar
Iedere eerste woensdagavond van de maand is er een Dialooghuis in Grytte, Maliebaan 45 Utrecht.

Programma
19:00  inloop met koffie
19:30  kennismaking en inleiding
20:00  in groepen aan de slag
21:30  informeel napraten
21:45  afronding

Quote

Uitgaan nu.nl

22 juli 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching