Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Utrecht, brandstapelherdenking - Op een symbolische brandstapel brengen honderden Nederlanders een eerbetoon aan de Katharen die in de middeleeuwen levend werden verbrand in opdracht van de Paus. De herdenking vindt aanstaande zondagmiddag 4 februari 2024 plaats in Utrecht.

Katharenkenners geven tijdens de herdenking lezingen over het gedachtengoed van de Katharen, een gelovige groep spirituelen, die in de 12e en 13e eeuw massaal werden uitgeroeid door de Rooms-Katholieke kerk.

Brandstapelceremonie
Tijdens de brandstapelceremonie en het ontsteken van het symbolische vuur zal er gezamenlijk gezongen worden. "Want ook de Katharen gingen zingend hun pijnlijke dood tegemoet", aldus een van de initiatiefnemers Robert Bridgeman. "Zingen was een uitdrukking van hun geloof en een laatste daad van spirituele weerstand tegen de onderdrukking van hun gedachtengoed".

Onderzoek
Bridgeman deed 5 jaar literatuur- en veldonderzoek naar de wijze waarop de kruistocht tegen Katharen zich voltrok. Originele inquisitieverslagen van de Room-Katholieke kerk brachten hem onder meer naar oude inwijdingsgrotten en ruïnes in Zuid-Frankrijk en Spanje. Hij bestudeerde daar het leven van de 'ketters' zoals de katholieken deze groep spiritueel gelovigen noemden. Hij schreef er het boek De Laatste Kathaar over dat volgende week donderdag, 8 februari, verschijnt.