Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Dieke Venema – Strawberry (2022), getufte wol, 55 cm x 5 cm x 110 cm (in samenwerking met Textiellab Tilburg, foto: Maarten Nauw)

NLMagazine/Heerenveen/Oranjewoud, Kunst & Cultuur - Beeldend kunstenaar Dieke Venema (1990, Barneveld) maakt op intuïtieve wijze sculpturen. Haar kunstwerken krijgen de ruimte om zichzelf vorm te geven. In haar solotentoonstelling paper, scissors in Afslag BLV toont ze naast nieuw en ouder werk de tuftwerken die ze in 2022 heeft gemaakt in samenwerking met Het Textiellab in Tilburg.

Als haar sculpturen personages zouden zijn, zijn ze te omschrijven als ingetogen, weifelend en bescheiden. Venema maakt ze van onbeholpen materiaal en geeft ze een amorfe vorm, die slechts in de verte lijkt op iets herkenbaars. Haar beelden zijn daardoor nooit stellig maar juist vloeibaar in betekenis. Venema’s inspiratiebron biedt aanvankelijk houvast maar verliest gedurende de werkperiode aan betekenis.

De werken die Venema met Het TextielLab – een kennis- en ontwikkelplek voor innovatieve textielprojecten – heeft gemaakt zijn getufte wandwerken (twee grote wandvullende installaties en twee kleinere) waarvan twee in juni 2023 bij ateliercomplex en tentoonstellingsruimte CW12 in Zwolle zijn tentoongesteld.

De andere twee nieuwe tuftwerken zullen voor het eerst te zien zijn in Afslag BLV (Heerenveen) in combinatie met tekeningen en wandsculpturen van brons.

Over Dineke Venema
Venema studeerde aan ArtEZ in Zwolle en De Ateliers in Amsterdam. Ze ontving een werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaan Fonds en de vervolgbijdrage voor bewezen talent. Venema woont en werkt momenteel in Valkenswaard.

Belvédère
Museum Belvédère is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in Heerenveen, provincie Friesland. 
AdresOranje Nassaulaan 12, 8448 MT Oranjewoud, Telefoon: 0513 644 999

Museum AFSLAG BLV
AFSLAG BLV, dependance van Museum Belvédère in het centrum van Heerenveen, gericht op hedendaagse kunst, biedt een podium aan (noordelijke) jonge getalenteerde kunstenaars, Minckelersstraat 11, 8442 CE Heerenveen, Telefoon: 0513 644 999

Quote

Uitgaan nu.nl

23 februari 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching