Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Robert Burns Birthplace Museum, Alloway - NLMagazine/Scotland, Arts, Museum - Robert Burns was op 25 januari 1759 geboren, op een donkere en winderige nacht in het plaatsje Alloway in Ayrshire. Hij stierf helaas 37 jaar later in zijn huis in Dumfries aan een ziekte die tegenwoordig heel makkelijk te behandelen is.

Ondanks zijn korte leven liet Burns een hele grote catalogus na van poëzie en liedjes die voor al meer dan 200 jaar worden bestudeerd, van genoten en voorgedragen. Zijn tijdloze woorden echoën door de generaties en inspireren mensen uit alle lagen van de bevolking.

Hoewel hij een grote erfenis achterliet, begon Burns zijn leven heel bescheiden. Hij was de zoon van arme pachtboeren en was de oudste van zeven kinderen. Zelfs met de financiële bekommeringen van de familie wist zijn vader hoe belangrijk onderwijs was en zorgde dat ze, naast hun werk op de familieboerderij, de kans kregen om te lezen en te leren.

Er waren al spoedig tekenen van Roberts buitengewoon schrijftalent - hij schreef zijn eerste liefdesgedichten toen hij 15 was, hoewel het tot 1786 duurde, Robert was toen 27 jaar, dat hij beroemd werd met de publicatie van zijn eerste bundel met liefdesgedichten, "Poems, Chiefly in the Scottish Dialect". Deze meesterlijke bundel maakte grote indruk op de literaire elite van Edinburgh en maakte Burns beroemd.

In zijn leven wijdde Burns honderden versregels aan het vrouwelijk geslacht. Hij werd vader van 12 kinderen (negen met zijn vrouw Jean Armour). Hij was ook een gepassioneerde, trotse Schot. Hij verzamelde en bewaarde jarenlang traditionele Schotse liedjes voor de toekomst.

Ondanks zijn beroemdheid vergat Burns nooit zijn afkomst. Zijn liefde voor de boerderij bleef gedurende zijn hele leven bij hem en zijn schrijven hield zich vaak bezig met zaken die de armere klasse troffen, hij belichtte vooral de noodzaak voor grotere sociale gelijkheid. Je ziet al deze invloeden in zijn ongelofelijke poëzie- en liedbundels; zijn nalatenschap voor de wereld, samenkomen.

Address
Murdoch's Lone, Alloway KA7 4PQ
Tel: +44 1292 443700

Quote

Uitgaan nu.nl

03 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching