Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

Steeds meer Noord-Hollandse gemeenten schrappen hondenbelasting - NLMagazine/Noord-Holland, Belasting en honden cq hondenbelasting – Opnieuw hebben meerdere gemeenten in Noord-Holland de hondenbelasting afgeschaft. Vanaf 2024 hebben Haarlemmermeer, Heemskerk en Medemblik een streep door de jaarlijkse hondenbelastingaanslag gezet.

Noord-Holland ligt daarmee inmiddels onder het landelijke gemiddelde – in 29% van de Noord-Hollandse gemeenten wordt nog hondenbelasting geïnd, tegen 35% in heel Nederland. Dit blijkt uit onderzoek door Huisdierenverzekeringen.nl, dat de hondenbelastingtarieven opvroeg bij alle gemeenten.
Gelukkig maar, weg met die bende en die verzonnen inkomstenpost voor de Staat. Wat een onzin die belasting!

Bewijsvoering géén hond
Eindelijk die rare belasting van de baan. En terecht, wat een flauwekul. Een tijd geleden kwam er iemand van de belasting langs met de melding “Kunt u bewijzen dat u géén hond heeft?” Uitgebreid liet ik hem zien dat ik geen hondenvoerbak had, dat er geen drollen in de tuin lagen, er geen stiekem verstopte waterbakken stonden, er op moeilijke hoeken in de kamer, werkkamer, toilet en schuur geen lijnen waren verstopt waarmee de hond ‘aan de lijn’ wordt gehouden. Ook na langdurig roepen ‘hond, kom hier’ en veel gefluit gebeurde er niets. Er kwam geen hond tevoorschijn en de inspecteur was eindelijk overtuigd. Dus moest de goede man wel afdruipen, hoewel hij toch nog even stiekem om de hoek van de tuin keek, nadat ik hem (de inspecteur dus) had uitgelaten.

Tarieven hondenbelasting per gemeente
In gemeenten waar nog wél hondenbelasting wordt geïnd, lopen de tarieven sterk uiteen. In Hendrik-Ido-Ambacht zijn hondeneigenaren het meest kwijt voor hun viervoeter. Met een tarief van €145,44 is de Zuid-Hollandse gemeente aanzienlijk prijziger dan Haarlem, dat met €104,28 de duurste gemeente in Noord-Holland is.

De voordeligste hondenbelastinggemeente in Noord-Holland is Hoorn, met een tarief van €29,18. Landelijk zijn Valkenburg aan de Geul (Limburg) en Tholen (Zeeland) het voordeligst. In Valkenburg is de eerste hond gratis en betaal je voor een tweede hond €93,80, terwijl je in Tholen voor zowel de eerste als de tweede hond €18,40 kwijt bent. 

Stijgers en dalers
Naast de inwoners van de 3 gemeenten waar hondenbelasting volledig is afgeschaft, zullen ook de hondeneigenaren in Hoorn redelijk positief gestemd zijn over de nieuwe hondenbelasting-aanslag. Die valt in deze gemeente namelijk liefst een derde lager dan vorig jaar, terwijl de hondenbelasting toen ook al met 25% was gedaald.

In Purmerend en Opmeer is dat wel anders, want daar steeg het hondenbelastingtarief juist met respectievelijk 7,5% en 7,2%. Dat is beduidend lager dan in Oss (Noord-Brabant), waar met 21,4% de hoogste stijging werd genoteerd, maar ook fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 1,4%. 

Wil je nog meer weten over de zeer merkwaardige vorm van belasting innen, ga dan naar https://www.huisdierenverzekeringen.nl/info/hondenbelasting
Heeft iemand trouwens een idee waarvoor de geïnde hondenbelastingcenten naartoe zijn gegaan? Voor welk doel is deze belasting in het verleden eigenlijk geïnd, en wat is er in al die jaren binnengeharkt?

Wie het weet, mag het zeggen en ons informeren (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan gaan we daar eens fraai over schrijven……….

Quote

Uitgaan nu.nl

04 mei 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching