Cultuur Uitgaan Entertainment Media Lifestyle
Typography

NLMagazine/Amsterdam, Mode, fashion - Het Fashion for Good Museum in Amsterdam opent zaterdag de modetentoonstelling genaamd ‘What Goes Around Comes Around.’ Deze staat in het teken van duurzame mode en circulariteit: wat kan jij doen om te verduurzamen?

En is het wel jouw verantwoordelijkheid? Via inspirerende installaties kan je als bezoeker ontdekken hoe een circulaire mode-industrie eruitziet.

What Goes Around Comes Around’ is een eerbetoon aan het exceptionele werk van grensverleggende kunstenaars, ontwerpers en uitvinders die werken aan het veranderen van de mode-industrie met nieuwe oplossingen.
De tentoonstelling opende 27 januari 2024 haar deuren en is 5 maanden lang te zien voor het publiek. Het is een speciale afsluiting aangezien het museum zijn deuren sluit. Daarmee is het de laatste oproep van het museum tot collectieve actie, wat de mode-industrie nog steeds hard nodig heeft.

Take-make-waste’-model
Op dit moment zit de mode-industrie gevangen in een lineair ‘take-make-waste’-model met een steeds groter negatief effect op mens en planeet. In Europa is de gemiddelde consument verantwoordelijk voor 15 kilo textielafval per jaar en dit neemt toe. Om dit aan te pakken moeten individuen, de industrie en de samenleving samen actie ondernemen om van dit lineaire systeem over te gaan naar een systeem dat circulair van opzet is.

Circulariteit tastbaar maken
Circulair ontwerpen betekent ontwerpen zonder afval of vervuiling te creëren, omdat alle materialen voortdurend worden hergebruikt in plaats van weggegooid. Een circulair systeem is herstellend en regeneratief en vermindert de druk op natuurlijke hulpbronnen. Het uiteindelijke doel van de tentoonstelling is om circulariteit tastbaar te maken en de bezoeker te helpen om creatief actie te ondernemen. Dit begint in het museum maar er wordt ook gekeken naar je dagelijkse leven en kledingconsumptie.

Ontwikkelingen in de fashion-industie
Voor de laatste keer vertelt het Museum over de mode-industrie. Wat is er veranderd? Waar kunnen we naar uitkijken? Hoe kunnen we samen bouwen aan een nieuwe mode-toekomst? We hebben precies 131 dagen tot World Environment Day op 5 juni, wat eveneens de laatste dag van de tentoonstelling is.

Bezoek de laatste tentoonstelling, doe de aankomende 5 maanden mee aan de programmering van het museum via events en workshops of volg Fashion for Good online en wordt zo onderdeel van de Good-Fashion movement en draag bij aan verandering in de mode-industrie.

Meer over de tentoonstelling
“We belichten drie gebieden in What Goes Around Comes Around”, legt curator Sophie Jager-van Duren van het Fashion for Good Museum uit. “Ten eerste: nieuw werk van Nederlandse ontwerpers, Atelier Reservé en The Patchwork Family, ontwerpcollectieven die werken aan circulariteit, en laten zien wat er op dit moment gebeurt en mogelijk is. We laten ook looks zien van gevestigde ontwerpers BOTTER, Ronald van der Kemp en Marga Weimans, Yuima Nakazato en Nicole McLaughlin.

Ten tweede, de gemeenschap, via een interactieve installatie, wordt het zaadje geplant dat we elkaar nodig hebben om het modesysteem te veranderen. Ten slotte de industrie – met een focus op voorbeelden van innovaties en nieuwe technologieën. "Uniek in ons museum is het nieuwe werk van ontwerpers die we hebben uitgenodigd om in samenwerking met circulaire materialen creaties te maken, zoals Living Ink, MIRUM, Altmat en Biophilica.”

Katrin Ley, Managing Director Fashion for Good voegt hieraan toe: “What Goes Around Comes Around toont looks uit recente capsule collecties van bekende kledingmerken, die duurzame innovaties verwerkt hebben in hun kleding. Het verwerken van innovaties zoals die van Infinited Fiber Company, Ambercycle, Circ en Renewcell, laten zien dat deze oplossingen niet alleen toekomstmuziek zijn, maar klaar zijn om commercieel ingezet te worden.”

De tentoonstelling is open voor het publiek van zaterdag 27 januari tot en met 5 juni 2024.


Fashion for Good
Rokin 102
1021 NV, Amsterdam
Nederland
+31(0) 6 15 36 78 75

Over het Fashion For Good Museum
Stichting Fashion for Good, met ANBI-status, heeft in oktober 2018 zijn deuren geopend als interactief modemuseum en richt zich op de toekomst van fashion. Het museum vertelt de verhalen achter de kleren die je draagt en hoe je met de juiste keuzes voor die kleren een positieve impact kan hebben op de mode-industrie. Fashion for Good gelooft dat de mode-industrie kan én moet veranderen, en helpt daarom om de juiste kennis hierover te verspreiden. Een must-visit voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, duurzaamheid of innovatie.

Fashion for Good zet zich niet alleen in als changemaker met het museum, maar brengt ook de mode-industrie samen via hun Innovatieplatform. Dit platform brengt innovatieve oplossingen - vaak start-ups - samen met internationale kledingmerken en fabrikanten om zo nieuwe technologieën en bedrijfsmodellen te stimuleren en op te schalen om zo de industrie te veranderen.

Het Museum wordt ondersteund door de Laudes Foundation als initiator en ontvangt ook steun van VSBfonds, Het Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Kickstart Cultuurfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Europese Unie via het Allthings.bioPRO project, onderdeel van het onderzoek- en innovatieprogramma Horizon 2020. Het Fashion for Good Museum is officieel geregistreerd bij het Museumregister en de Museumvereniging ​​en is gratis te bezoeken met een Museumkaart.

Website: www.fashionforgood.com
Instagram:
@fashionforgood
Twitter:
@FashionforGood
TikTok:
fashionforgood
Facebook: 
FashionForGoodGlobal
Medium:
fashion-for-good

Quote

Uitgaan nu.nl

29 april 2024

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

e-Matching